Recension: Oläkt av Emma & Thomas Häggström

olaktOläkt är Emma & Thomas Häggströms debutroman och med tanke på att båda är advokater faller det sig fullt naturligt att handlingen rör sig i kretsarna av rättsväsendet.

Helena Stahre känner sig lite trött på de ointressanta fallen som landar i hennes knä på åklagarkammaren i Stockholm, och hon längtar efter ett riktigt spännande fall att bita i. Som genom ett under går hennes dröm i uppfyllelse då Vera Eriksson, 87 år, erkänner ett mord som hände 27 år tidigare.

Det här lät spydigare än vad det var tänkt, eftersom Oläkt är en helt okej debutroman även om vissa händelser kan kännas en aning för slumpmässiga.

Vera vägrar att avslöja några detaljer kring mordet innan rättegången. Väl där berättar hon om händelser från andra världskriget, hur judarna behandlades i hennes hemstad Ventspils i Lettland, vad som hände med hennes familj, hennes flykt till Sverige och hur hennes förflutna kom i kapp henne 1986.

Helena är gift med Mats och tillsammans har de två barn: Ellen och Alfred. De är som vilken småbarnsfamilj som helst, men äktenskapet knakar en aning i fogarna och med tanke på vad Mats slänger ur sig ibland måste jag säga att Helena verkar vara född med en ängels tålamod.

Här möts två saker som jag inte är särskilt förtjust i: historia (andra världskriget) och att huvudkaraktärernas privatliv får för stort utrymme. Som tur är uppstår det en ganska bra balans mellan dessa två vilket gör att mitt intresse för fortsättningen hålls vid liv.

Helena och Mats till trots är det två karaktärer som sticker ut och det är Vera Eriksson och lilla fröken Ellen Stahre.

Vera har en vacklande hälsa men hon är fast besluten att följa sin plan för att få största möjliga effekt när hemligheterna väl kommer upp till ytan.

Bara tanken på att följa en plan ger mig mindervärdeskomplex eftersom jag själv är hopplöst dålig på detta, men Vera ger mig hopp om att det aldrig är för sent att ta det så viktiga första steget för att sedan vara envisare än synden. Det känns bra.

Ellen är sju år och en donna som verkligen vet vad hon vill. Hon har ett extremt häftigt temprament som sätter både föräldrarna (läs Helena), lärarna och klasskamraterna på hårda prov.

Paret Häggström har lyckats fånga den förtvivlan som varje småbarnsförälder kan känna när barnen väljer att trilskas just när man absolut inte har tid med några diskussioner, och hur kärleken fullständigt flödar över när lugnet åter har lagt sig.

Been there, done that som man brukar säga. Hög igenkänningsfaktor med andra ord och det gillas!

Bokfakta:

Författare: Emma & Thomas Häggström
Titel: Oläkt
Utgivningsår: 2014
Förlag: Idus
Antal sidor: 308
Källa: Förlaget

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: