Recension: Spel av Anna Roos

Baksidestext: Sol lämnar Sverige och svär på att aldrig komma tillbaka. Men när hennes tvillingbror Gustavs kropp hittas i Årstaviken och hans död avskrivs som självmord återvänder hon motvilligt. Med ett fingerat CV får hon anställning vid Handelshögskolans bibliotek. I korridoren träffar hon Erik, studenten som är lite bättre än alla andra och har en likadan tatuering som den hon sett på sin brors döda kropp.
Sol drog nitlotten redan vid födseln. Medan Gustav växte upp på gåslever i deras pappas nya hus på Lidingö blev hon kvar i förorten med sin mentalt instabila mamma. Och om hon har haft svårt att behålla sina jobb, har hennes bror i stället haft problem med vilket han ska välja efter sin examen från Handelshögskolan.
Vad var det egentligen som hände Gustav? Jakten på svar tar Sol djupare in i hans värld. Ur sprickorna i den putsade fasaden börjar mörka sanningar sippra fram, och Sol dras in i ett spel där bara slumpen avgör vem som är vinnare och vem som är förlorare.

Mina tankar:

Jag gillar på något sätt det korta formatet eftersom det innebär att författaren måste begränsa sig och inte bli alltför detaljerad. Därmed är det en rätt intensiv historia och snabbt tempo uppskattas.

Jag gillar även att det är Sol Svensson som står för utredningsarbetet, och hennes beslutsamhet att ta reda på sanningen om tvillingbroderns så kallade självmord och att hon tänjer på livets och inte minst arbetshederns regler är tämligen uppfriskande.

Vidare är det rätt kul att läsa om hur blind och döv Sols arbetsgivare är som inte redan på ett tidigt stadium insåg att hon inte alls var kvalificerad att utföra jobbet.

Det som drar ner mitt betyg är det faktum att bokens enda styrkor äts upp av ett spel som jag finner totalt obegripligt. Det nämns på var och varannan sida men jag lyckades aldrig greppa vad det faktiskt gick ut på. Jag ska dock inte säga att det är Anna Roos fel, eftersom min förmåga till djupsinniga psykologiska skildringar har varit starkt begränsad under en längre tid.

Spel är ett recensionsexemplar från Modernista i samarbete med Louise Bäckelins Förlag.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: