Recension: Sthlm Confidential av Hanna E Lindberg

sthlm-confidentialJag vet inte vad det är som gör det, men varje gång jag läser en bok som handlar om en journalist händer det något inuti mig. Jag har egentligen aldrig haft ambitionen att utbilda mig till det men de har någonting speciellt. Det går inte att komma ifrån.

Hanna E Lindberg är, föga förvånade, journalist till yrket och därför är det inte särskilt förvånande att även huvudkaraktären Solveig Berg livnär sig på det i debutboken STHLM confidential. Eller det är inte riktigt sant. Hon var en älskad reporter som hamnade på avbytarbänken efter ett dyrköpt misstag. Numera ägnar hon dagarna åt att steka hamburgare för att få ekonomin att gå ihop och på nätterna bloggar hon på Sthlm confidential som hon hoppas ska föra henne tillbaka till rampljuset.

Hur det blir med den saken tänker jag inte avslöja här, men hon är en intressant karaktär som många ”bloggare” kan känna igen sig i. Tänk dig följande scenario: du skriver ett inlägg som du är säker på kommer att gå ”viral”. Direkt efter du har publicerat det kontrollerar du statistiken, kanske till och med jämför antalet visningar med kommentarer och känner paniken komma krypande när ingen lämnar något som helst avtryck hos dig. För att få snurr på det hela slänger du ut inlägget på Facebook och då börjar karusellen om, men denna gång handlar det om att få så många delningar som möjligt. Låter det bekant? Nja, Solveig är väl kanske en aning extrem i det här fallet, inte minst med tanke på att hon skickar vänförfrågningar på Facebook till alla hon möter om än så flyktigt, men jag vet att många bloggare håller en viss koll på/försöker ta reda på varifrån trafiken kommer och som har många funderingar kring kommentarer i stort.

Det är inte undra på varför Solveig känner en viss panik över sin framtid. Målmedveten som hon är låter hon ingenting stoppa henne och det finns inga gränser för vad hon är villig att göra för att vända på trenden. Till viss del kan jag förstå henne, men det är här hennes trovärdighet fallerar en aning. Jag säger ingenting om att man på ett eller annat sätt måste hitta sig ett leverbröd, men när hon släpper alla hämningar och väljer en väg där hela hennes integritet står på spel kan jag tycka att hon går för långt.

Det är dock inte bara Solveig som suktar efter ära och berömmelse, även Lennie Lee – eller Martin Lenholm som han egentligen heter – kämpar med näbbar och klor för att få fart på papperstidningen Glam Magazine igen. Han är en berömd fotograf i den gamla skolan och han vägrar att modernisera sig och göra tidningen digital.

När chansen att tjäna stora pengar dyker upp accepterar Lennie mot bättre vetande uppdraget som väldigt tidigt resulterar i ett mord på en berömd glamourmodell. Detta mord följs av flera brottsliga handlingar som kommer att sammanföra honom, Solveig och kötthandlaren Kalju Sagin som för övrigt är en rätt så blek karaktär.

Sthlm Confidential är som sagt Hannas debutbok och som sådan är den är rätt så okej, men jag kan inte låta bli att bli en aning besviken på att den inte lever upp till den genre som står på omslaget. En deckare är för mig en bok där man som läsare får följa med i en utredning oavsett om det är en polis, advokat, journalist etc. som håller i den. I den här boken står Solveig för det arbetet men hon gör det av helt fel anledning. Jag har svårt att ta någon på riktgt stort allvar som sätter likes och annonsförsäljningar före allt annat som sker runt omkring en.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: