Recension: The stranger diaries av Elly Griffiths

The stranger diaries

Baksidestext: Clare Cassidy is no stranger to murder. As a literature teacher specialising in the Gothic writer RM Holland, she teaches a short course on it every year. Then Clare’s life and work collide tragically when one of her colleagues is found dead, a line from an RM Holland story by her body. The investigating police detective is convinced the writer’s works somehow hold the key to the case.

Not knowing who to trust, and afraid that the killer is someone she knows, Clare confides her darkest suspicions and fears about the case to her journal. Then one day she notices some other writing in the diary. Writing that isn’t hers…

Mina tankar:

Det känns alltid som att något saknas när jag läser en bok av Elly Griffiths som inte har Ruth Galloway i huvudrollen, men ändock slukar jag allt hon skriver. Oavsett om det handlar om serien Stephens & Mephisto (recensioner kommer inom sinom tid) eller standalones som denna. Undantag är hittills böckerna hon har skrivit under sitt eget namn Domenica de Rosa. (Hur hon gick från Domenica till Elly kan du läsa om i gästinlägget hon skrev på min blogg ang. detta ämne). Jag har dessa böcker hemma men har inte kommit mig för att läsa dem ännu.

Jag kan inte med bestämdhet säga vad det är som gör att det är just Elly Griffiths böcker som för alltid kommer att ha en plats i min bokhylla. Kanske har det att göra med den humor hon blandar in lite snyggt i allt allvar, eller så är det en eller flera karaktärer som jag verkligen tokfastnar för (i det här fallet är det Clare Cassidy), eller så är det Ellys röst som utmärker sig mer än andra författare.

Oavsett vilket så är hon den författare som jag önskar skulle skriva flera böcker varje år eftersom jag är avskyr att vänta på att böcker ska ges ut.

Och säga vad man vill om Elly så saknar hon minsann inte fantasi när det gäller namn eller vad sägs om Cathbad (från serien om Ruth Galloway), och här hittar vi Harbinder, Talgarth, Sweetman m.fl.? Inga ”Svensson-namn” här inte!

Clare innehar huvudrollen i The stranger diaries och hon är lärare i litteraturvetenskap. Hon har en något för rättfram approach i många avseenden och hennes syn på djur, hur mycket den än stämmer in på verkligheten, är något upprörande. Trots det har hon en poäng i det hon säger vilket säger en hel del om hur mänsklighetens syn på djur kontra människor har varit under en mycket lång tid.

Clare är mycket intresserad av R M Holland, en författare som bodde i skolan där hon undervisar, sedan hon läste The Stranger. Hon håller på att skriva en biografi om honom, men skrivandet har gått i stå, och för att få in pengar håller hon i en skrivarkurs för vuxna (läs mer här).

Relativt snabbt när vi kommer in i handlingarna börjar folk att dö, samtliga med en rad ur The Stranger vid sin sida, och mystiken tätnar när Clare ser att det inte enbart är hon själv som skriver i sin dagbok.

Perspektiven skiftar från Clare, till Harbinder (mordutredaren), till Georgia (Clares dotter), tillbaka till Clare osv. och det är ett intressant grepp eftersom man får se/höra händelserna ur flera perspektiv.

Clares vardag omges av saker jag älskar mest av allt i hela världen (undervisning, litteratur, författare och skrivande) och jag är så avundsjuk på henne. Jag menar, om man bortser från morden som uppenbarligen har en koppling till henne och/eller R M Holland, så lever hon ett drömliv.

Andra röster om The stranger diaries finns här.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: