Recension: Trust Your Eyes av Linwood Barclay

trust-your-eyesVissa författare har det. Andra har det inte. Linwood Barclay har det definitivt. Jag vet ingen annan författare som kan bygga upp en stämning och en spänning av egentligen ingenting som han kan.

I Trust Your Eyes får vi träffa bröderna Thomas och Ray Kilbride. Thomas är schizofren och besatt av kartor. Han tror att han är anställd av CIA och att han för förtroliga samtal med Bill Clinton över telefon. All sin vakna tid spenderar han framför datorn på sitt rum för att studera och memorera gatorna i världens alla städer med hjälp av Whirl360. En dag råkar han bevittna ett mord genom ett fönster på en gata i New York. Till en början säger han ingenting till någon, inte ens till sin bror Ray.

Ray är en framgångsrik illustratör som tillfälligt har flyttat hem för att ta hand om sin bror eftersom deras far precis har dött. Ray blir chockad över hur mycket tid som Thomas spenderar framför datorn, och han tror inte en sekund på allt nonsens som han förser honom med. Ray försöker med alla medel att få Thomas att inse att han lever i en drömvärld,  och han gör allt han kan för att slita honom från datorn.

Undan för undan börjar Thomas avslöja en och annan detalj för Ray som till en början har enorma problem att ta honom på allvar. Men så en dag knackar FBI på dörren och därefter tar hela historien en helt ny vändning.

Här finns en väl avvägd blandning mellan de goda och de onda och hur man än vrider och vänder på det så kan man inte göra annat än att känna någonting för var och en av dem. Det är också just karaktärerna som hela tiden driver intrigen framåt, och ju längre tiden går desto konstigare och mer förbryllande blir hela historien.

Och det är dessa två ting tillsammans som gör att sidorna mer eller mindre vänder sig själva.

Vem som helst skulle inte kunna skriva en sådan här thriller och komma undan med det. Att skriva en sådan här tempofattig men extremt spännande historia kräver helt enkelt sin författare. Jag vill inte gå så långt som att kalla Trust Your Eyes för ett mästerverk, men en mycket läsvärd thriller är det i vilket fall som helst, och trailern är inte att leka med den heller:

Bokfakta:

Författare: Linwood Barclay
Titel: Trust your eyes
Utgivningsår: 2012
Förlag: Orion
Antal sidor: 498
Intresse: thriller
Betyg [Rating:4/5]

 

 

Comments

  1. Jag gillar Barclay. Ser fram emot att den här kommer i svensk översättning. Fast det dröjer nog lite.
    Maria recently posted..Lily Archer: Förgiftade äpplens klubb

  2. Kul. Barclay har jag ett par böcker av i hyllan, men det blir liksom aldrig att jag läser. Blev mer sugen nu!
    Hieronymus recently posted..Recension: Michael Connelly – Fallet

  3. Jag har läst två och har två olästa i hyllan. Och här kommer alltså ännu en… Jag hinner inte riktigt med 🙂
    Monika recently posted..Tematrio – Resfeber

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: