Recension: Uppgörelsen av Dan Buthler & Dag Öhrlund

uppgorelsen

Jag går verkligen igång på psykopater. Med det menar jag inte att jag skulle vilja ha en psykopat i min närhet, eller ens ta i en med tång, men hur intressant och nervkittlande är det inte att läsa om en person som bara kör på utan att uppvisa någon som helst ånger eller empati, eller som helt enkelt röjer människor ur vägen som inte faller honom/henne i smaken?

Jag är inte någon expert i ämnet psykopati, men det torde Dan Buthler och Dag Öhrlund vara med tanke på hur trovärdigt de framställer ärkepsykopaten Christopher Silfverbielke. Jag mår nästan illa av bara tanken på att det någonstans i världen kan finnas en person som tänker och agerar precis som honom. Visserligen tror jag, eller åtminstone hoppas jag, att författarna har dragit psykopatin till sin spets i deras utan tvekan mest spännande karaktär någonsin, och att livsfilosofin ”bunta ihop dem och slå ihjäl dem” är mer ett undantag än en regel.

Uppgörelsen är den fjärde boken i serien om Silfverbielke, och liksom i En nästan vanlig man, Grannen och Återvändaren innehar även kriminalkommissarien Jacob Colt en av huvudrollerna här. Jag brukar inte gilla när någon inom polisen blir personligt involverad i ett brottsfall, men Buthler & Öhrlund gör det så fantastiskt skickligt att jag hela tiden sögs djupare och djupare in i en historia som tog slut alldeles för fort.

Stora delar av boken antyder att vi aldrig kommer att få återse Silfverbielke igen, medan andra öppnar upp för en fortsättning. Jag håller tummarna för att Buthler & Öhrlund kommer att skriva åtminstone en bok till om honom, eftersom han är i särklass en av de bäst gestaltade karaktärerna som jag har haft äran att läsa om.

Uppgörelsen tar vid där Återvändaren slutade och som nästan alltid är det en fördel att läsa böckerna i kronologisk ordning, men det är absolut inget krav. Inte minst med tanke på den gedigna resumén som författarna inleder den här boken med.

På författarnas hemsida står att läsa att det nu är klart att Stefan Sauk kommer att läsa upp även den här boken, och med anledning av det kommer här en intervju där Buthler tar reda på hur det kom sig att Sauk började spela in ljudböcker och hur det arbetet går till.

Bokfakta:

Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Titel: Uppgörelsen
Utgivningsår: 2013
Förlag: Massolit
Antal sidor: 465
Källa: Förlaget
Intresse: deckare, kriminalroman, psykopati, psykopater
Serie: Christopher Silfverbielke (del 4)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

 1. Tycker böckerna är mycket bra och underhållande. De beskriver psykopaten Silverbielke på ett mycket trovärdigt sätt enligt mig. Jag har träffat ett flertal psykopater och personer med antisocial personlighetsstörning. Dock ingen i Silverbielkes kaliber.
  Jag är dock inte imponerad över beskrivningen av när Silverbielke duperar sig genom den rättspsykiatriska undersökningen. Det går helt enkelt inte till på det viset som författarna beskriver. De borde läst på mer kring detta.
  Annars trevliga böcker

 2. Jag håller på att lyssna på den nu, blir lättare att städa då.
  Mia
  Mia Eggimann recently posted..Bokbloggsjerka 24/5

 3. Måste verkligen läsa Buthler & Öhrlund. Deras böcker verkar bra!
  Lena recently posted..Bokbloggsjerka 24 – 27 maj

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: