Tematrio – Nordiska favoriter

Det är inte ofta jag har någonting att komma med i Lyrans tematrio men denna vecka handlar det om nordiska favoriter och då är jag plötsligt med på banan igen!

Anne Holt är min stora favorit från Norge vars bok Det som tillhör mig är den klart bästa. Den handlar om barn som kidnappas, låses in i en källare och som försvinner spårlöst. Emelie lär sig snart att om hon bara är snäll mot farbrorn så kommer hon att klara sig tills hennes pappa kommer och hämtar henne.

Vår egna Kristina Ohlsson gick fort upp till topps på min svenska topplista även om jag tycker att Änglavakter inte har samma klass om Änglavakter och Tusenskönor. Trots det längtar jag efter bok nummer fyra då jag verkligen vill fortsätta umgås med Fredrika Bergman, Alex Recht och Peder Rydh.

Jo Nesbø har en bit kvar till topplistan men jag hyser gott hopp om honom. Jag har läst Fladdermusmannen och Kackerlackorna vars intriger är riktigt spännande. Tyvärr mixar han dem med en inte alltför trovärdig karaktär i Harry Hole som verkligen måste jobba för att vinna mitt förtroende. Här om veckan köpte jag Pansarhjärta som är den senaste i serien om H.H. och jag hoppas verkligen att han har utvecklats till det bättre …

Comments

 1. Jag är tyvärr inte mycket för nordiska författare men läser faktiskt en nu av en norsk författare tom egeland. På norska dessutom då den ännu inte finns på engelska eller svenska. Men han ska tydligen vara bra. Dock är jag lite kluven och rädd att språket ska påverka mitt omdöme om boken. Jag får tänka lite på det. Tips på hur jag ska göra ett rättvist omdöme?

  Förresten ser flera som dig som har två eller fler böcker under ”läser just nu” rubriken. Läser du flera samtidigt? Nog för att jag är duktig på att göra flera saker samtidigt men två böcker. Njaa. Hehe.

  Ha en fin dag.

  • Annika says

   Jag läser främst böcker av brittiska och amerikanska författare men jag tycker dock att det finns några få pärlor på närmare håll.
   Personligen har jag aldrig läst en bok på norska men jag tycker verkligen om det norska språket men det verkar du ha. Hur kan det komma sig? När det kommer till ett rättvist omdöme så får du lägga ev. ”fördomar” gällande språket åt sidan för att i stället fokusera på intrigen, karaktärerna och miljön.

   Jag brukar läsa två – tre böcker samtidigt vilket går alldeles utmärkt. För att det ska fungera måste följande infrias: den ena måste vara en deckare (då det är det jag helst läser), den andra bör vara skriven på ett annat språk (tyska, engelska eller italienska) och den tredje och/eller fjärde bör vara i en helt annan genre. En bok har jag vid sängen, den andra på vardagsrumsbordet och den tredje på köksbordet. En del böcker som t.ex. Janet Evanovich böcker passar utmärkt för att läsa i t.ex. reklampauser, när man lagar mat osv då man inte behöver anstränga sig särskilt mycket för att hänga med i handlingen men det man verkligen läser förgyller vardagen till max. Låter enkelt, eller hur? 😉

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: