Tematrio – Titeldjur

Veckans uppgift i Lyrans Tematrio består i att berätta om tre böcker som har ett eller flera djur i titeln. Lätt match tänkte jag, och det var det också!

1. Dinosauriens [fjädrar] av Sissel-Jo Gazan var en positiv överraskning, eftersom det är en deckare som nästan uteslutande utspelar sig i en akademisk miljö. Storyn kretskar kring Anna Bella Nor som precis ska lägga upp sin D-uppsats om dinosauriens utvecklingslinje när hennes handledare, Lars Helland, hittas mördad på sitt kontor med uppsatsen i knät och med kroppen full av parasiter. Kort därefter sker ännu ett mord och Søren Marhauge ser ingen annan råd än att inviga Anna Bella i utredningen.

2. Jag är extremt förtjust i katter och därför var det inte särskilt svårt att tycka om Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron. Katten hittas i i boklådan tillhörande biblioteket i den lilla staden Spencer. Det här är också berättelsen om Vicki Myron, som på ett enkelt och flärdfritt sätt berättar om sitt liv, sina motgångar och sin kärlek till Dewey. När Myron hittar Dewey är han inte mer än några veckor gammal. Han är liten, klen, hungrig och han fryser. Myron bär in honom i värmen och bibliotekspersonalen ger honom den kärlek och omsorg han så väl behöver. Han blir snabbt hela bibliotekets lilla kelgris och efter ett möte med styrelsen bestäms det att Dewey har kommit till biblioteket för att stanna.

En helt underbar berättelse.
3. Kråkflickan av Jerker Eriksson & Håkan Axlander Sundquist är en bok som ska läsas när man inte har någonting annat inplanerat. Det är första delen i en trilogi med samlingsnamnet Victoria Bergmans svaghet. Victoria har haft en brokig uppväxt och multipla personligheter har tagit över hennes medvetande. Det är en åkomma som hon delar med barnsoldaten från Sierra Leone, Samuel Bai. Båda två utreds av psykoterapeuten Sofia Zetterlund och sakta men säkert rullas deras levnadshistorier upp som är så fasansfulla att den rör sig i en sfär som en vanlig människa kan ha svårt att ta till sig, än mindre förstå. Parallellt utreder kriminalkommissarie Jeanette Kihlberg en serie mord på papperslösa pojkar. När utredningen når en viss punkt korsas Jeanettes och Sofias vägar och sedan blir ingenting sig mera likt…

Mycket, mycket bra!

Comments

 1. Vad mysigt det låter med en bibliotekskatt 🙂 Måste nog läsa den boken 🙂

 2. Åh gudars skymning, Bibliotekskatten Dewey! Jag kommer ihåg att jag ville läsa den när den precis kom ut, men jag måste ha glömt bort det. Upp på TBR-listan med den 🙂
  C.R.M. Nilsson recently posted..Hört talas om Nora A. Roberts? Om bedrägeri bokbranschen

 3. Nya titlar för mig här hos dig. Spännande!
  Lena recently posted..Tematrio – Titeldjur

 4. Kråkflickan har jag hört mycket bra om nu, kanske får ta och kolla in den själv. De andra två har jag aldrig hört talas om tidigare.
  fiberglasodin recently posted..Tematrio – djurtitlar

 5. Jag älskar också katter och har katter själv. 🙂
  Maria recently posted..Tematrio – Titeldjur

 6. Kråkfkickan gillade jag verkligen. Har funderat på Dinosauriens fjädrar men inte kommit till skott. Bibliotekskatten har jag inte vågat mig på, jag är rädd för att jag skulle börja storgråta när jag läser om den övergivna kattungen.

  • Det behöver du verkligen inte vara rädd för, eftersom den fick ett mycket gott och långt liv. Dessutom förgyllde den många människors liv på bibblan och ju mer jag tänker på honom desto mer vill jag ha en katt.

 7. Bibliotekskatten Dewey har jag läst och tyckt om även jag hundmänniska.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: