Uppsamlingsheat (jerka – del 93]

Veckans jerkafråga löd ”Hur gör ni för att komma ihåg saker som ni kommer på att ni vill skriva ett inlägg om i samband med t.ex. recensioner eller liknande”, och oj så många svar som kom in:

  1. Om jag inte har möjlighet just då att skriva ner vad jag tänkte (jag har en anteckningbok för livets diversesaker som boktips, recepttips, adresser, tankar, idéer osv. som jag vill skriva ner, en kalender för eventuella tidtabeller och en bok med citat, dikter och sånt som jag vill komma ihåg och alla tre inom räckhåll från dator och läsplats, och ofta även i handväskan när jag är i farten) hjälper en liten lapp på boksidan till väldigt bra.
  2. Läroböcker – överstrykningspenna/understrykningar/anteckningar i ett block vid sidan om
  3. Litar på minnet
  4. Anteckna
  5. Markera med klisterlappar
  6. Skapa ett inlägg på bloggen så fort en idé kommer upp
  7. När läsning av en bok har påbörjats skapas ett inlägg och direkt när boken är utläst skrivs stolpanteckningar som säger lite om känslan.
  8. Wordfil
  9. Skriver recension direkt från hjärtat
  10. Om jag läser en e-bok är det väldigt enkelt att bara markera och spara, så ligger det kvar i programmet tills jag är färdig med boken
  11. Antecknar på mobilen eller så skriver jag in det direkt i blogginlägget som senare blir recensionen
  12. Min iPhone agerar minne när jag känner mitt eget svikta. Knäpper bilder för att minnas citat, skriver anteckningar och fotar annat bokviktigt.
  13. Papper och penna fungerar egentligen ännu bättre, om jag inte slarvar bort dem… När jag skriver ner något fastnar det bättre i huvudet
  14. Jag låter i princip mitt undermedvetna skriva åt mig
  15. Oftast när jag får för mig något måste jag göra det direkt annars kan jag inte tänka på någonting annat. Ibland brukar jag påbörja små inlägg som utkast som jag sen kan gå tillbaka till. Då händer det oftast att jag skriver några stödord som hjälp för minnet. Fördelen med att ha det sparat i datorn är att man inte kan tappa bort det så lätt. Lappar har en förmåga att försvinna hemma hos oss!
  16. E-böcker –  I dem markerar jag citat och annat jag vill komma ihåg eller så gör jag helt enkelt en anteckning i marginalen
  17. Det är faktiskt ganska ovanligt att jag kommer på saker att skriva om i recensionen under tiden jag läser boken. Det inte så ofta jag fäster mig vid citat i böckerna som jag känner för att återge i bloggen sedan, men om det händer, så lägger jag en liten papperslapp i boken där det viktiga finns. Så kan jag lätt gå tillbaka till just den delen sedan. Kan jag gå tillbaka med hjälp av lappen kan jag oftast hitta tillbaka till tanken som slog mig när jag läste just det stycket senare, och kan då spinna vidare på det i ett inlägg här.
  18. Stödord på ett block
  19. En liten anteckningsbok och en speciell sorts extra skrivvänlig penna liggandes brevid datorn
  20. För mig funkar det bäst att blogga när jag har läst halva boken ungefär
  21. Jag skriver oftast mina inlägg så snart jag läst ut en bok och det som står i mina inlägg är således de intryck jag fått och det jag kommer ihåg under skrivandet
  22. Viker hundöron: Hundöron nertill på sidorna i mina böcker betyder ”här slutade jag läsa sist” och upptill på sidan betyder ”här finns något jag reagerade på”
  23. Långa att-göra-listor och lite strölappar som skräpar här och var
  24. Ibland skriver jag direkt på datorn och startar ett dokument till stöd (jag har t ex dokument med detaljerade namn som ”Bildspråk och aktiva verb i Pansarkryssaren av Molly Johnson”).
  25. Den första strategin jag använder mig av är att helt enkelt tänka: Aha! Det här ska jag skriva sen. Ibland funkar det. Ibland är det som bortblåst redan innan jag har vänt blad i boken.
  26. Så den andra strategin jag då tillämpar är att helt enkelt göra hundöron på de sidor där det står något som har satt igång tankeverksamheten. Ibland är jag duktigt och stryker till och med under meningen jag vill använda mig av på något sätt (ja, jag kladdar i mina böcker, ibland i alla fall).
  27. Skriver anteckningar på läs- surfplattan i samband med läsning av e-böcker.
  28. Sätter mig med boken bredvid mig, stirrar på datorns skärm ett tag och försöker hitta känslan som läsningen gav mig. Ganska ofta blir första meningen jag skriver någon av inläggets sista. Det jag tycker och känner.
  29. Jag har helt enkelt ett papper som bokmärke i varje bok jag läser, där jag skriver ner mina tankar som sen blir recensionen
  30. Tar även ibland lite foton med mobilen på fina bilder eller citat som jag vill minnas eller ha med i inlägget
  31. Jag viker sidorna. Om jag är extra rädd om boken så skriver jag upp sidnummer på en lapp bredvid.
  32. En annan grej är att ha mobilen med sig och fota lite här och var. T.ex. inne på en bokhandel, eller ett bibliotek. Vad som nu passar bloggen. Sådant kan inspirera till blogginlägg senare, även om man inte hade tänkt blogga om det från början
  33. Använder lånekvittot som både bokmärke och “stödsordslapp”.
  34. Får jag en idé om att skriva om något speciellt kan jag ibland skapa ett inlägg i förväg och fylla på med stödord tills jag får tid att färdigställa det till fullo.
  35. Tja, det gör jag inte… Om ”att glömma bort blogginlägg” hade varit en OS-gren hade jag tagit både guld, silver och brons. Med tanke på många smarta, snygga och kvicka inlägg som funnits i mitt huvud borde alla läsa min blogg. Nu kommer de inläggen sällan längre än till en tanke på bussen, men en dag så…
  36. När det gäller recensioner/boksammanfattningar är det enklare, jag fyller på en läslista och försöker att skriva ihop en boksammanfattning så snart jag läst ut boken (allt färskt i huvudet).
  37. Jag brukar skriva ner i punktform i min lilla anteckningsbok vilka inlägg jag skulle vilja skriva, t ex vilka böcker jag vill skriva om, om jag läst något intressant i en tidning etc.
  38. Om jag skriver korta inlägg gör jag det från mobilen direkt i bloggen och om jag skriver lite längre inlägg brukar jag skriva det på datorn först innan jag kopierar och klistrar in det i bloggen.
  39. Ibland, men bara ibland, ganska sällan faktiskt skriver jag med blyerts i marginalen om det är något jag vill komma ihåg eller som jag gillar extra mycket, men jag brukar sätta en liten post-it lapp i boken om det är något jag vill gå tillbaka till.
  40. Är det ett speciellt citat jag känner att jag vill ha med så brukar jag komma ihåg sidan.
  41. Jag antecknar mina favoritcitat i citatböcker
  42. Däremot kan jag ofta vika hundöron för att markera sidor i boken som jag vill kunna hitta åt senare när jag ska skriva om den. Det kan vara ett exempel på en naturbeskrivning, hur talspråket i texten ser ut eller, ibland, ett exempel på hur dåligt skriven boken är.
  43. Jag brukar mest bara sätta mig med datorn och boken, bläddra lite och börja skriva något om handlingen. Därifrån brukar jag komma på saker som jag tänkte på under läsningen, känslor eller minnen som dykt upp.
  44. Jag borde egentligen ha post-it lappar tillhands när jag läser. När jag väl sitter och läser så blir det dock aldrig så. Jag tänker ofta att det där borde jag ta med när jag skriver om boken men så orkar jag inte gå och hämta papper och penna så därför blir det inte nedskrivit. Det innebär att när jag väl ska skriva om boken så har jag ofta glömt det där som jag hade tänkt skriva.
  45. Notepad-dokument/Anteckningar på mobilen – I slutet av veckan samlar jag ihop mina anteckningar och ser vad för slags material jag har och vilka inlägg jag ska skriva över helgen.
  46. När jag lyssnar på ljudböcker brukar jag oftast komma ihåg hur långt in i boken en bra passage är.
  47. Då jag läser skönlitteratur eller ”nöjesläser” markerar jag ibland något jag vill minnas genom att vika sidan (om det är min egen  bok vill säga) men för det mesta läser jag bara.
  48. Visst funderar jag på saker som jag måste ta upp i en eventuell recension men det är sällan mer komplicerat än att jag minns det jag ville säga. Minns jag ändå inte riktigt bläddrar jag runt lite i boken tills jag hittat ungefär det jag letar efter. Ibland skriver jag ett eget inlägg om något jag tycker är extra intressant att ta upp ur boken innan jag skriver själva recensionen. Ibland väcker boken tankar som kan leda till andra inlägg. Dock antecknar jag sällan inför dessa inlägg. Däremot kan jag börja skriva på ett inlägg som jag sedan sparar och fyller på då och då, går och filurar på några dagar innan det fullbordas.
  49. Inte ett skit, faktiskt. När det gäller bokrecensioner är det inte svårare än att jag skriver om det jag just läst. Och de har jag ju i huvudet. Ibland kommer jag och tänka på någon gammal bok och då skriver jag om den.
  50. Om jag kommer på något speciellt jag vill skriva ett inlägg om (oftast ifall jag vill att det ska vara lite mer seriöst och välskrivet) så brukar jag skriva ner det för hand först. Jag skriver för det mesta alltid för hand först, även när jag skriver skönlitterärt, för jag tycker att jag får en bättre överblick då, plus att jag får en extra chans att gå igenom det när jag sedan skriver in det i Word.
  51. Lägger i en lapp i boken för att komma ihåg vilken sida det jag vill skriva om finns på.
  52. Skriva ner det på ett papper som jag lägger i det organiserade kaos som är mitt skrivbord och sedan spenderar fem minuter (svärandes) med att leta upp den, när jag väl ska sätta mig ner och skriva.
  53. Jag försöker skriva inlägg direkt efter att jag läst boken så att jag har allt i färskt minne.
  54. Ibland dyker det ju upp något citat som man absolut vill komma ihåg (inte bara ur böcker utan också från tidningar, TV osv, osv) och därför har jag nu ”Dagens citat” på bloggen och kan då skriva in bra citat där och ha dom sparade på det sättet.
  55. Jag kan ibland skriva ner vissa saker i ett lite block som jag har till denna bloggen som till exempel minnesvärda citat i fall jag skulle hitta några sådana i böckerna.
  56. Är det min egna bok stryker jag ibland under eller markerar i sidan där det finns något användbart eller något jag vill spinna vidare på.
  57. Även på egna böcker brukar jag, när jag börjar läsa en bok, sätta fast en post-it-lapp på framsidan och försöka ha med mig en penna så jag kan klottra ner tankar som väcks under läsningens gång. Är det så att det är en lånebok blir det post-it-lappen som får ta hela alltet, då kan det bli både två och tre lappar som fylls av mina tankar.
  58. Jag kan ibland skriva ner vissa saker i ett lite block som jag har till denna bloggen som till exempel minnesvärda citat i fall jag skulle hitta några sådana i böckerna. Ibland kan jag också bara skriva ner sidnummer på den delen i boken som jag vill ha med i min recension eller göra ett inlägg om. Ibland kan jag också bara skriva ner sidnummer på den delen i boken som jag vill ha med i min recension eller göra ett inlägg om.
  59. Av och till skriver jag ned idéer på lösa lappar, några gånger har jag påbörjat recensionsinlägget under läsningen och sparat det som ett utkast, men för det mesta håller jag allt i huvudet – och sedan när jag ska skriva min recension så blir det antingen bara tomt i samma stund som jag börjar skriva eller så kommer jag ihåg vissa saker men inte andra.

Ordet ”minne” dök upp hos ganska många den här veckan och som av en händelse hittade jag det här roliga inlägget hos Think Simple Now. Inläggsförfattaren har kommit fram till att det finns tre kategorier av människor baserade på hur människor handskas med sitt arbete:

  1. People who rely one-hundred-percent on their memory. These people remember each and every detail of what has been discussed.
  2. People who do not rely on their memory, and always carry a small notebook with them. Such people are meticulous, highly efficient, steadfast, and always well-organized.
  3. People who rely one-hundred-percent on their memory, but do not have the capability to afterwards remember the details of the discussion. This reduces their productivity.
Jag måste tragiskt nog erkänna att jag inte passar in i någon av kategorierna. Jag har ett uruselt minne, men jag bär inte med mig en anteckningsbok vart jag än går. Däremot vill jag gärna tro att jag ska komma ihåg de mest fantastiska idéer som dyker upp i huvudet, men det gör jag ju så klart inte. Kanske skulle kategori två kunna fungera om jag skaffade mig en Smartphone eller en iPhone …?
Vilken kategori känner du dig mest hemma i?

Tack alla ni som deltog

Sara Pepparkaka

C.R.M. Nilsson

Lotten

Jeanette

Bokslukare

Nilmas bokhylla

Bokpotaten

Författardrömmar

How hollow heart and full

Kajsas bokblogg

Monika

Vargnatts bokhylla

Lena

Fantastiska berättelser

Stockholmsflickan

Feelgoodbibliotekarien

Bloggbohemen

Helenas bokhylla

Boklusen

Henrik

Fiberglasodin

Läsa & lyssna

Enligt O

Miriam

Boktjuven

Jonna

Bokmilaskogen

Doktor Glas

Bokmal73

Petras bokblogg

Hanna

TinaO

Beas bokhylla

Bokmamma

Chicken

Det mörka tornet

Susanne

Chriss

Boklysten

Bokälskarinnan

Jessica

Spetsig

Jenny

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: