Alla medel är tillåtna

Jag läser i Shortcut nr 1 Mars 2010 att väldigt många ungdomar i  USA tar centralstimulerande medel som Ritalin och Adderall för att kunna prestera sitt yttersta i skolan eller på jobbet.
Åsikterna om huruvida det är skadligt eller inte går isär: en del menar på att det inte är skadligt för fullt friska personer, medan andra hävdar att det faktiskt handlar om en beroendeframkallande drog med svåra biverkningar som depression, svårigheter att somna och förlorad aptit.

De här preparaten är, trots att de är receptbelagda, inga som helst problem för de amerikanska ungdomarna att få tag på. De säljs i vilken studentkorridor som helst, och då framför allt i tentatider. Som tur var är det svårare för våra svenska ungdomar att få tag på dessa preparat. Visst undantag gäller för Concerta där det finns vissa rapporter om missbruk. men det är inget aktivt problem just nu. Det säger i alla fall Per-Åke Sandvold som är chef för enheten för kontroll av alkohol och narkotika på Läkemedelsverket.

Då jag är konstant trött, och då jag har hört att centralstimulerande medel verkar uppiggande på friska personer, har lusten att testa passerat revy vid ett flertal tillfällen. Jag har dock aldrig gett efter för lusten och jag kommer heller aldrig att göra det. Jag ”dopar” mig med kaffe i stället även om det absolut inte har någon som helst effekt. Det känns dock tryggare så!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: