Anna Jansson – en ny favorit

Författare: Anna Jansson
Titel: Må döden sova
Utgivningsår: 2002
Förlag: Prisma
Antal sidor: 275
Källa: Bibliotek
Intresse: Kriminalroman, spänningsroman, serie
Genomsnittligt betyg [Rating:4/5]

En mystisk bilolycka som kanske inte är någon olycka, kvinnor som får hallucinationer och sår som inte vill läka…

Anna Janssons nya deckare är en lika tankeväckande som spännande historia om barnlöshet, konstgjotd befruktning, läkaretik och kloning. Kunskapen är en hora. Ibland tjänar hon det goda, ibland det onda. Inte sällan kan hon köpas för pengar…

Ett självmord och ett mord utlöser ett intensivt polispådrag och kriminalkommissarie Maria Wern pressas hårt av sin chef under den märkliga utredningen. I centrum för händelserna står Cheironkliniken, en välrenommerad institution som hjälper barnlösa par med provrörsbefruktning. Kliniken ägs och leds av Per Göthe, en man med fläckfritt förflutet och internationell ryktbarhet. Vad kan han ha med dessa mystiska sjukdomsfall och ruskiga mord att göra? Eller är det så att läkemedelsföretaget OKTA kanske har ett finger med i spelet?

Att skaffa bevis för att någon olaglig verksamhet försiggår på kliniken kan komma att kosta Marias vän sjuksköterskan Karin och hennes foster livet. I en gastkramande upplösning avslöjas hur girighet och avund orsakar katastrofer när människor leker med andras liv och slår mynt av andras olycka.

Må döden sova är en bok helt i min smak! Jag dras direkt med i den berg och dalbana som intrigen bjuder på. På ena sidan finns de barnlösa paren som tar till en sista desperat åtgärd för att äntligen få det så efterlängtade barnet. Den lycka som de känner riktigt flyger ut ur sidorna och kraschlandar i mitt hjärta. På den andra finns de människor som har förlorat ett barn där sorgen till sist tar över och får dem att iscensätta osmakliga, oetiska och inte minst okänsliga metoder för att få lyckan åter. Till vilket pris som helst.

Däremellan finns Maria Wern som är överfylld av skuldkänslor. Skuld gentemot sin bästis Karin som inte har några barn, skuld för att hon tvingas vara ifrån familjen alltför mycket, skuld för att hon måste ringa till svärmor alldeles för ofta för att be henne sitta barnvakt….

Janssons gestaltning av svärmodern är helt underbar. Hon påminner faktiskt om en svärmor jag hade en gång som jag till sist snörde ut när hon hade vattnat en plastblomma en gång för mycket.

Då jag är en aning otålig när jag hittar en författare jag fattar tycke för så blir det en sväng till biblioteket i morgon.

Handling [Rating: 4/5]
Tempo [Rating: 3.5/5]
Språk [Rating: 4/5]
Karaktärer [Rating: 4/5]

Comments

 1. Jag tyckte också mycket om de första böckerna!!!!

  • Annika says

   Det ska bli spännande om jag också tycker att de tappar i kvalité allt eftersom, men än så länge gillar jag skarpt vad jag läser.

 2. God morgon Annika! Anna Janson har hamnat i skuggan av Liza Marklund och Camilla Läckberg, tycker jag. Tyvärr för Anna J skriver bra och Maria W är en människa som är lätt att tycka om. Jag tror att jag har läst alla böcker. Jag är som du hittar jag en författare som jag gillar så vill jag läsa alla böckerna och helst i ordningsföljd. Ha det gott, kram

  • Annika says

   Hej Mia!
   Jag börjar bli less på såväl Marklund och Läckberg och jag är glad att jag har hittat nya svenska författare (Fransson, Jansson) som jag tycker om. Ombyte förnöjer heter det ju 🙂

   Kram!

 3. Har läst samtliga av Anna Janssons böcker. Man ska vara trogen författarna från hemstaden! Jag gillar mest hennes första: Stum sitter guden och den senare: Silverkronan. 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: