Äntligen fick jag återvända till Three Pines [Recension]

Det är sällan blir huvudstupa förälskad i både en OCH en plats, men detta var exakt vad som hände när läste Mörkt motiv av Louise Penny. Gamache är en sådan där mysfarbror som absolut inte skulle ha någonting emot att ha timslånga samtal med. Det kan jag säga eftersom jag är lagligheten själv, men om jag däremot skulle ha varit en kriminell typ så skulle jag ha hållit mig så långt ifrån honom som möjligt. Han är smart, det är inte tu tal om det.

Det är i den lilla, okända orten som allt händer, och Louise Penny beskriver den på ett sådant charmigt sätt att skulle kunna flytta dit i morgon. Tänk själv att få äta frukost på Olivier´s Bistro, eller att få ta en nära titt på Peter och Clara Morrows konstverk, eller varför inte spendera en stund med poeten Ruth Zardo som kan vara en väldigt bitskt dam, men som innerst inne verkar vara en godhjärtad människa. Dessutom finns där många hus och platser som bär många på hemligheter, och nyfiken som jag är skulle jag inte vara sen att utforska dessa på egen hand.

Dead Cold har vintern kommit till Three Pines, och det första som händer är att vi får möta den i särklass mest otrevliga människa som i alla fall någonsin har träffat på. Bara några sidor in i boken kommer jag på mig själv att tänka att jag är glad att hon kommer att dö, och att det inte kan ske snart nog. Ja, det är faktiskt sant!

Min avsky riktas dock inte bara mot henne, utan här finns även en viss polis som tyvärr inte verkar ha lärt sig mycket vett sedan sist. Dock får hon inte särskilt mycket utrymme i den här boken, vilket är oändligt tacksam över.

I övrigt följer Dead Cold i stort sett samma mönster som Mörkt motiv, och det skulle kunna upplevas som tråkigt. Men det är det inte. Louise Penny har förmågan att hålla kvar läsarens intresse ändå. Man vet redan från början vem som ska dö, man vet vem som ska utreda fallet, men man har dock inte en aning om vem som har utfört dådet.

Här existerar vare sig ett högt tempo, eller en intensiv polisjakt. Gamache löser fallet genom att lyssna på vad folk har att säga, och genom att snappa upp vad det är som de inte säger. Innan ens hade läst ut Dead Cold så hade klickat hem del tre och fyra i för precis så bra är Louise Pennys böcker om Armand Gamache!

Bokfakta:

Författare: Louise Penny
Titel: Dead Cold
Utgivningsår: 2011
Förlag: Spehere
Format:
Antal sidor: 405
Källa: Köpt
Intresse: kriminalroman,
Serie: Armand Gamache (del 2)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. Feelgoodbibliotekarien says

    Jag lyssnar på boken just nu och skummet bara din recension nu. Tomas Bolme är en passande och bra uppläsare

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: