Assar Andersson presenterar tre filmraketer

Assar Andersson, författare till Flickan i fönstret, Återbetalningen, Jakten, Allan Börjesson och De digitala änglarna kommer under en tid att skriva gästinlägg hos mig och i dag tipsar han om 3 filmraketer:

Veckans Filmraket 1

The Broken Circle Breakdown är ett belgiskt drama från 2012. Den unge Felix Van Groeningen, som spås en lysande framtid (vid produktionen av The Broken Circle Breakdown endast 34 år gammal) står för regi och manus.

Manuset är baserat på en pjäs skriven av Mieke Dobbels och Johan Heldenbergh. Johan spelar även en av huvudrollerna tillsammans med fascinerande, konstnärliga och alltid så formidabla Veerle Baetens.

Vid Oscarsgalan 2014 nominerades filmen till en Oscar för Bästa utländska film. Den tog också hem priset i samma kategori vid Césargalan samma år. Filmen mottog även två priser vid Tribeca Film Festival där Veerle Baetens fick pris som bästa kvinnliga skådespelare. Väl förtjänt.

Filmens handling:

The Broken Circle Breakdown skildrar Elise och Didiers kärleksförhållande och hur de hanterar situationen när deras dotter blir allvarligt sjuk.

Skådespelarprestationerna är enastående. Likaså filmens foto som får ord överflödiga.

 Din potentiella sinnesstämning under filmen: Tårar.

Betyg: Det avgör du.

Veckans Filmraket 2

Smak av körsbär är ett iranskt drama från 1997. Filmen är skriven, regisserad och producerad av Abbas Kiarostami, numera avliden.

Filmen hade premiär i maj 1997 då den visades i tävlingssektionen vid filmfestivalen i Cannes och sedan vann Guldpalmen.

Filmens handling:

Mr. Badii, spelade av den alltid så fenomenale Homayoun Ershadi, är en medelålders man som kör runt i sin bil i Teheran i letan efter någon som kan utföra ett arbete åt honom. I gengäld kommer personen få en stor summa pengar av honom. När Mr. Badii övertygat möjliga medhjälpare och fått med dem i bilen en och en avslöjar han för personen att han tänker ta sitt liv och att han redan förberett och grävt graven. Den hjälp han behöver av personen är att han eller hon kan intyga att han verkligen är död och sedan ska vederbörande täcka över graven med jord.

 Din potentiella sinnesstämning under filmen: Sorgsen och många tankar

Betyg: Det avgör du.

Veckans Filmraket 3

Angel-A är ett franskt drama från 2005 med inslag av komedi och fantasy. Filmen är skriven, regisserad och producerad av den alltid så mästerlige Luc Besson.

Filmens handling:

Spelevinken och småskojaren André, gestaltat av underbare Jamel Bebbouze, har skulder till nästan halva Paris, inräknat till folk i undre världen. Maffialedaren Franck, spelade av Gilbert Melki, Tiderna förändras, hotar att döda honom om han inte betalar tillbaka innan klockan slår tolv. Bedrövade och den alltid så självömkande André förstår att det är kört och bestämmer sig för att ta sitt liv. Han ställer sig på en bro för att hoppa. Precis när han ska göra slag i saken ser han i ögonvrån att en kvinna står lite längre bort på bron i syftet att göra likadant som han.

Den gåtfulla kvinnan på bron spelas av den långa och vackra danskan, Rie Rasmussen.

Skådespelarprestationen av Jamel Bebbouze, ja även av Rie Rasmussen, är fenomenal(a). Likaså filmens svartvita foto. Detta gör att filmen får ett helt annat djup. Besson får dig att fokusera på det som han tycker är av betydelse.

Din potentiella sinnesstämning under filmen: Skratt men också förvåning över filmens, händelsernas, oförutsägbarhet.

Betyg: Det avgör du.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: