Bokgeografi – Italien

Mitt favoritland står på tur i Lindas bokgeografi: Italien! Det känns skönt att åter landa på ”hemma”mark efter utflykter till Island, och Nigeria.

 1. Berätta om en du läst som utspelar sig i Italien eller är skriven av en med anknytning dit.
 2. Berätta om en som på något sätt har anknytning till Italien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
 3. Berätta om en av en som anknyter till Italien, som du inte läst, men är nyfiken på.

Mina svar:

1. Sostiene Pereira (Påstår Pereira) av handlar om Pereira som ansvarar för kulturdelen på en liten kvällstidning. Är det någonting som han är totalt ointresserad av *så är det politik. Det vill säga tills han träffar en ung man som kämpar mot fascismen. Sakta men säkert börjar man kunna skönja vissa förändringar hos Pereira.

Den är annorlunda, men charmig!

2. En klar favorit är Donna Leon: en amerikanska som flyttade till för 30 år sedan. Hennes huvudperson är kommissarien Guido Brunetti som fullständigt vräker i sig av alla godsaker det italienska köket (och barskåpet) har att erbjuda. kan omöjligt läsa en av Leons utan att bli hungrig. Dessutom har hon en osviklig förmåga att ge detaljerade beskrivningar av såväl landet som dess invånare och känner en extrem längtan till Italien (obs! gäller inte som jag har besökt två gånger och det räcker bra med det) när jag håller hennes i mina händer.

3. Då fullständigt älskade (läs avgudade) Alessandro Bariccos roman Nittonhundra (Novecento) så känner ett behov av att läsa hela hans produktion. Har bara dock inte kommit till skott ännu, men det kommer!

*= det här ordet är SÅ speciellt SÅ det kommer att få ett alldeles eget inlägg inom kort. It´s a dont´t miss!!!

Comments

 1. Ah det är dig jag ska få italienska tips från.
  enligt O recently posted..Dramaten enligt O

 2. Jag har också läst Alessandro Baricco och blivit stormförtjust. Men jag har läst andra böcker, Silke och Utan blod. jag måste ta och läsa Nittonhundra!!!

  Jag har nog lite prioriteringsproblem. 😉 När jag läser under reklampauserna och jag blir lite för inne i boken, så har jag svårt att sluta och ibland läser jag vidare. På TV-programmets bekostnad! Så ångrar jag efteråt att jag inte såg programmet. 🙂 Men, men… inget jätteproblem… man kan ju leva med det! 😉

  Ja, femmans reklampauser är väldigt läsvänliga!
  Boktokig recently posted..Bittrare än döden av Camilla Grebe och Åsa Träff

  • Vi kompletterar varandra med andra ord! 🙂
   Jag blev fullständigt störtförälskad i Nittonhundra. Faktiskt så förälskad att det var den boken (monologen) som jag baserade min italienska c-uppsats på. Det är en bok som står i min bokhylla och där kommer den att stå, per sempre!

   Ha ha, ja det där med läsning och reklampauser är ett extremt i-landsproblem men det är inte klokt vad man kan få dåligt samvete för konstiga saker?! 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: