Bokomslaget avslöjar för mycket

Michelle Pauli ondgör sig i en artikel i The Guardian över författararnas förlag som släpper bokomslagen för tidigt. Bloomsbury gjorde det med Harry Potter böckerna och nu är det Transworlds – Dan Browns förlag – tur.

Puli menar att när förlagen gör så får läsarna veta vad boken ska handla om långt innan den kommer ut i butikerna. I Dan Browns fall är release datumet inte uppnått förrän den 15 september. Upplagan är enorm: Den kommer att släppas i 6.5 miljoner exemplar, och då pratar vi bara på original språket (global engelska). Man kan ju bara fantisera vad den totala upplagan kommer att hamna på.

Den här bilden visar det amerikanska omslaget, och i ärlighetens namn avslöjar det inte så mycket. I alla fall inte på framsidan, men Puli ger en ledtråd till “[T]he cover features a picture of Capitol Hill, Washington DC, and a large key.” Med den ledtråden växer en helt annan bild fram, och jag törs nästan svära på att Puli har dragit rätt slutsats “It is probably safe to assume that the action will take place in the United States and will revolve around, ooh, the unlocking of some kind of state secrets?”

När jag hade läst artikeln började jag titta på omslaget på boken som jag har tänkt börja läsa i kväll. Det är en bok av Simon Kernick som jag i ärlighetens namn inte vet någonting om, förutom att han kommer till Sverige i september. Omslaget säger mig vid första anblicken ingenting: där finns en man som verkar befinna sig på en affärsgata av något slag, men i övrigt finns det ingenting jag kan läsa ut av det. Eller?

Det var när jag började intressera mig för populärkultur ,som jag för första gången kom i kontakt med en sådan här ”snabb” analys. Med facktermer kallas detta för denotation, alltså det som vi verkligen ser. För att göra en mer djupgående analys måste man i stället ta reda på vilka konnotationer som finns, det vill säga:  vad är det som döljer sig under ytan. För att kunna göra det måste jag t.ex. ta reda på vad mannen och skylten symboliserar för någonting. Kort sagt, bakom det här till synes enkla omslaget döljer sig en mängd olika tecken som förmedlar ett dolt budskap. Och jag utmanar mig själv att hitta dem. Är det någon av er som vill anta utmaningen?

Ni glömmer väl inte bort tävlingen?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: