Recension: En mörk välsignelse av Dennis Lehane

Författare: Dennis Lehane
Titel: En mörk välsignelse
Originalets titel: Moonlight Mile
Utgivningsår: 2010
Förlag: Albert Bonniers
Översättare: Ulf Gyllenhak
Antal sidor: 366
Källa: Bibliotek
Intresse: Spänning, thriller,
Andra titlar i serien: En drink före kriget, Mörker, ta min hand, Ingenting är heligt, Gone, Baby, Gone och Svart nåd
Betyg [Rating: 3/5]

I Gone, Baby, Gone kidnappas den fyraåriga Amanda McCready av ett par som kan ge henne den kärlek som hennes apatiska mor inte mäktar med. Amandas släktingar anlitar Patrick Kenzie och för att återbörda flickan till sin rättmätiga dysfunktionella familj.

När de väl hittar henne ställs de inför valet att blunda och låta henne stanna kvar i hennes nya kärleksfulla hem eller att följa lagen och sätta kidnapparna bakom lås och bom och att föra Amanda tillbaka till sin mamma. Patrick väljer att följa lagen vilket kom att slå in en kil i hans och Angies förhållande.

I En mörk välsignelse har tolv år passerat och Patrick och Angie har hittat tillbaka till varandra och de har en egen liten fyraåring att ta hand om. Då båda har lämnat sina karriärer som privatdetektiver bakom sig får de vrida och vända på varenda krona för att få ekonomin att gå ihop.

En dag blir Patrick kontaktad av Amanda McCreadys faster Bea som berättar att Amanda har försvunnit igen och hon ber honom återigen att hitta henne. Han vägrar först men efter ett tag tar nyfikenheten över handen och innan han vet ordet av har han den ryska maffian i hälarna.

Dennis Lehane berättar själv i videon längre ner i recensionen att han egentligen inte hade tänkt någon mer bok om Patrick och Angie. Men så en dag knackade Patrick på dörren och det var så En mörk välsignelse kom till. Och som jag har längtat efter den här boken men nu när jag har läst den känner jag mig inte riktigt tillfreds.

Det som Lehane verkligen har lyckats fånga och levandegöra är hur den ryska maffian behandlar människor som inte gör som de säger eller som har andra värderingar än de själva. Ett människoliv i krig är ingenting värt. Dessutom känner jag väl igen mig i beskrivningen hur familjen verkligen får slita för att ens kunna unna sig en glass någon gång ibland.

Trots det saknar jag det verkliga drivet i intrigen och om Gone, Baby, Gone lämnade läsaren i något slags antiklimax så gör inte En mörk välsignelse någonting för att lätta upp stämningen. Båda böckerna känns på något vis som två oavslutade historier som bara fjäderlätt snuddar vid varandra på vägen.

Jag hade väntat mig lite mer av en av USA:s främsta författare men det är dock Dennis Lehane vi pratar om så boken får ändå ett godkänt betyg.

Om du har tänkt starta en diskussionsgrupp eller en bokcirkel med den här boken i fokus tillhandahåller Dennis Lehane diskussionsfrågor på sin sajt.

Andra röster om Moonlight Mile:

Independent
The Rap Sheet

En mörk välsignelse ingår i Läsutmaningen: Deckare jorden runt som man kan läsa mer om på Paulas blogg.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: