Europas bästa deckarförfattare

Via Bokbrus hittade till DAST Magazine som presenterar The Observers över Europas tio – icke brittiska – bästa deckarförfattare:

1. Arnaldur Indridason

2.

3. Fred Vargas

4. Maj Sjöwall &

5. Petros Markaris

6. Pierre Magnan

7. Manuel Vázquez Montalbán

8. Jean-Claude Izzo

9. Andrea Camilleri

10. Timothy Williams

Hur i all världen kan man välja bort de brittiska författarna var min första tanke när läste den här listan. En som hade kommenterat artikeln skrev att syftet med listan nog var att pusha för som tillhör ”non-English-speaking Europe”, och så kan det naturligtvis vara.

Två svenskar är med på listan vilket naturligtvis är glädjande. slukade för några år sedan och då han är oerhört stor även utanför Sverige är väl hans plats tämligen given. Men vad i all världen gör Sjöwall/Wahlöö där? Visst har de haft stort inflytande över inte minst de svenska deckarförfattarna men efter att ha läst Roseanna är inte ett dugg imponerad.

Efter att ha fått en uppmaning att läsa Fred Vargas av en bloggare så lånade hem Mannen som vände insidan ut och om inte minns fel läste jag fem kapitel innan jag gav upp. Bestämde mig dock redan där och då för att jag inte skulle ge upp hoppen om denna franska så ett nytt försök med en annan utlovas.

Att Andrea Camilleri finns med på listan är oerhört glädjande för en sådan Montalbano fantast som jag.

Övriga känner knappt till namnet på. Jo förresten, den isländske författaren som toppar listan har jag planerat att läsa i samband med Boktolvan som är Lindas lagomt kravlösa utmaning. En utmaning som för övrigt inte ens har påbörjat…

undrar hur min alldeles egna skulle se ut?

 

 

Comments

  1. Den där islänningen ska jag också läsa. Någon gång. Kanske i år.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: