Följ med i Kriminalkommissarie Barnabys fotspår!

Tisdagen den 23:e juni i år tog sommaren fart på allvar. Då visades första avsnittet av Morden i Midsomer, vilket brukar vara ett säkert tecken på att sommaren har kommit på allvar.

1997 stiftade vi för första gången bekantskap med Morden i Midsomer (Midsomer Murders).

Serien är nu inne på sin tionde säsong och under 2010 kommer de åtta sista episoderna med John Nettles i huvudrollen att visas. Hjärnan bakom serien heter Caroline Graham, och de fem första filmerna är baserade på hennes romaner om kriminalkommissarie Tom Barnaby. Övriga är skrivna av olika manusförfattare. Serien gjorde debut i Storbritannien med pilotavsnittet The killings in Badger´s Drift. Den gjorde omedelbar succé och produktionen av flera avsnitt, som började sändas 1998, tog fart. BBC tackade nej till serien vilket gjorde att den hamnade hos ITV och den har sedan premiären sålts till över 100 länder.

Två romaner om DCI Barnaby har inte filmatiserats

A place of Safety (1999) och A Ghost in the Machine (2004) har inte filmatiserats, och enligt Caroline Graham kommer de heller aldrig att filmas. Ej heller kommer hon att skriva fler böcker om DCI Barnaby. Tre romaner av sju har redan getts ut på svenska. Barnabys medhjälpare i tv-serien har bytts ut två gånger. Dan Scott spelades av John Hopkins och han var Barnabys högra hand från Gamla synder till Midsomer Rhapsody. När han slutade tog Jason Hughes som Ben Jones, vid. Han gjorde sin premiär i Huset i skogen. I böckerna är det dock den ursprunglige Gavin Troy som innehar rollen som Barnabys medhjälpare i alla sju böckerna.

John Nettles slutar

2009-02-11 berättade John Nettles att han kommer att sluta med rollen som Tom Barnaby. Hans sista framträdande i serien kommer att bli under säsong 11 som kommer att sändas 2010. Bentley Production, som vill fortsätta med serien, har till 95 % klart för sig vem den nye huvudrollsinnehavaren kommer att bli. Vid MIPCOM-mässan i Cannes i oktober 2009 kommer det hela att offentliggöras. Manusskrivandet för en tolfte säsong är i full gång. Denna är dock ännu inte kontrakterad och såld till ITV.

Resa i Barnabyland

Om man vill följa i kommissarie Barnabys fotspår kan man följa Buckinghamshires On the trail of Midsomer Murders. Här finns tex.ben Bull & Butcher som numera har en Midsomer Burger – uppkallad efter Kriminalkommissarie Barnaby, på menyn. Den här puben har varit synlig i avsnitten Murder on St Malley´s Day, The Straw Woman och Dark Autumn. Mer om inspelningsplatserna (och mycket annat) finns att läsa på Visitbritain.se.

Boken som är ett måste för de riktigt hängivna fansen av Morden i Midsomer

I juni 2009 släpptes en bok med titeln Midsomer Murders on Location. Om man vill ha ett exemplar med original omslaget får man skynda sig:den finns nämligen bara i en begränsad upplaga. För beställning, vänd dig till crime4u.

Om du gillade det här inlägget, läs det här!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: