Recension: From the Dead av Mark Billingham

Författare: Mark Billingham
Titel: From the Dead
Utgivningsår: 2010
Förlag: Little, Brown
Antal sidor: 359
Källa: köpt
Intresse: , deckare, serie

Betyg [Rating:3/5]

En man hittas i en utbränd bil. Donna Langford identifierar mannen som sin make Alan. Hon döms för anstiftan till mord och får tillbringa tio år i fängelse. En kort tid innan hennes frigivning mottager hon några foton där hennes förmodade döde man ter sig högst levande och välmående. Donna kontaktar Anna Carpenter, en ung privatdetektiv för att dels försöka utröna vem som kan ha skickat kortet till henne, och dels för att ta reda på vart mannen som hon hatar mest i hela världen befinner sig.

Fallet hamnar rätt så snabbt på Tom Thornes bord då han var inblandad i utredningen av den brände, och numera oidentifierade, mannen.  Spåren leder honom till Spanien där hans yrkesskicklighet på allvar sätts på prov.

Jag blev alldeles kallsvettig när jag öppnade boken. Efter att ha bläddrat förbi all sedvanlig information möttes jag nämligen av: ”For a few seconds after the petrol tank goes up, the woods are shocked into silence. […] You can read about fucking woodpeckers till the cows come home […] (s. 1-4). På senare tid har jag utvecklat en alldeles speciell sorts allergi mot texter/kapitel skrivna i kursiv stil. Vissa författare (t.ex. Simon Beckett och Camilla Läckberg) har en extrem förkärlek för att överanvända den här tekniken. Därför blir jag erhört glad över att Mark Billingham begränsar den kursiva stilen till ovan nämnda prolog samt en och annan mening under resten av boken. Skönt med författare som man kan lita på!

Det här är en klassisk Tom Thorne deckare som i stora drag läser sig själv. Tempot hade dock kunnat vara betydligt högre och läsupplevelsen hade onekligen fått en skjuts framåt om jag inte hade behövt känna mig irriterad på Thornes flickvän/särbo Louise. Hon var en pain in the ass hela boken igenom och jag hoppas verkligen att han kommer att ge henne på båten inom kort. Med tanke på vibbarna som strålade ut genom boksidorna så kanske jag blir bönhörd. Kanske redan i nästa bok.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: