Har din bokblogg förändrat ditt boknörderi?

Bokrygg skrev för en tid sedan inlägget Hur bokbloggarna påverkat boknörderiet där hon ställer frågan om vi tycker att bokbloggandet har ändrat våra läsvanor och på vilket sätt?

Mitt svar på denna fråga är både ja och nej.

Vad som inte har förändrats sedan jag började bokblogga

 1. Jag har alltid varit en bokmal, och för mig har det aldrig varit ovanligt att ha en mängd olästa böcker i bokhyllan för att ändå ständigt sukta efter fler. Jag kan, och har aldrig kunnat, gå på biblioteket utan att låna hem minst tre böcker. Och av någon märklig anledning är det biblioteksböckerna som mer eller mindre alltid har styrt mitt ”läsmående”: Om jag bara har en biblioteksbok och ett tiotal egna böcker hemma så måste jag genast ta mig till biblioteket för att jämna ut bokinnehavet. Jag vet att det är helt sjukt, men så fungerar jag och det har inte förändrats sedan jag kastade mig in i bloggvärlden.
 2. Jag läser deckare/kriminalromaner. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli. Någon enstaka gång ger jag mig ut på okänd mark, men dessa utflykter varar sällan i många timmar utan jag ser alltid till att komma ”hem” så fort det bara går. Dessa utflykter består oftast av litteratur som jag måste läsa för att jag studerar en kurs, eller när jag har stött på en person eller bok som jag vill titta närmare på. Tillbaka till livet: Alisons historia av Marianne Thamm och In cold blood av Truman Capote är två exempel på det sistnämnda. Kvoten brukar ligga på 90 deckare innan jag läser en bok utanför denna genre. Grovt räknat i alla fall.

Vad som har förändrats sedan jag började bokblogga

Det finns egentligen bara en endaste lite sak som har förändrats sedan jag startade den här bloggen 2009, och det är att jag känner ett större behov än någonsin att köpa böcker. Och det är inte för att jag känner att jag måste äga och ståta med dem i bokhyllan. Nej, det hela handlar om att jag har hittat så många författare som jag mer eller mindre avgudar, och i och med detta har det blivit totalt omöjligt för mig att t.ex. vänta på svenska översättningar som typ aldrig kommer.

Ett exempel är Peter James vars böcker slutade översättas efter bok nummer fyra. Nu har översättningarna förvisso kommit igång igen, och bok fem släpptes på svenska för inte så länge sedan. Men vad hjälper det? Efter jag hade väntat på den i 1,5 år kände jag tvånget att börja läsa böckerna på engelska, vilket jag på intet sätt har ångrat, och nu väntar jag med spänning på att bok nio (!) ska släppas.

Ett annat exempel är böckerna om Armand Gamache vars upphovskvinna heter Louise Penny. Det var en författare som jag aldrig hade hört talas om förrän jag fick ett recensionsexemplar av Wahlström & Widstrands förlag. Jag blev så kär i huvudrollsinnehavaren att jag absolut inte kunde vänta tills i höst då del två skulle komma på svenska. Nu har jag läst Dead Cold och här hemma väntar redan del tre och fyra på sin tur, och det kliar rejält i fingrarna redan nu vill jag lova.

Detta beteende känner jag inte alls igen från tidigare år, eftersom jag då i stort sett bara köpte facklitteratur. Visst hände det att jag även köpte en deckare eller två, men de var aldrig särskilt många till antalet. Nu köper jag böcker precis hela tiden, oavsett om jag har tid att läsa dem eller ej. Och inte desto mindre, om jag har råd eller ej.

Sjukt, men samtidigt alldeles, alldeles underbart!

Nu är det din tur: Har ditt bokbloggande påverkat ditt boknörderi och i så fall på vilket sätt? 

Comments

 1. Jag tror aldrig jag har läst så mycket svenskt som sedan jag började bokblogga. Det kan hända att jag bor och verkar i Sverige, men när det gäller kultur har jag alltid av någon anledning varit mer vänd utåt och gillar sällan svenska författare/filmer/tv-serier. Det känns som om jag börjat hänga med mer i vad som händer i Sverige sedan jag började blogga.

  Det finns en hel del böcker jag säkert inte skulle ha hört talas om jag inte läst bloggar, till exempel två av årets stora favoriter – Hello Kitty måste dö och Kaninhjärta. Det öppnar ju ögonen för en hel del ny litteratur.

  På det stora hela skulle jag ändå säga att det inte har förändrat så mycket. Jag köper varken mer eller mindre böcker. Jag läser ungefär lika många böcker i månaden. Men nu har jag ju någon jag kan plåga med mina tankar om böckerna XD
  C.R.M. Nilsson recently posted..En smakebit på søndag: Vårmåne

 2. Boktrollet says

  Jag har alltid varit intresserad av att läsa och skriva och har alltid egentligen känt mig ensam för det fanns ingen där som ville läsa och diskutera med mig. Något som jag också alltid har tyckt om att göra inom alla genrer även musik, TV och filmer. Så en dag var jag inne på en sida där man länkas runt bland bloggar och kom in på en bokblogg och tyckte det var otroligt roligt så jag skaffade mig en bokblogg jag också och jisses vad mitt läsande exploderade. Bokhyllan svämmar över av böcker och ständigt ger jag mig in på bokbloggar för jag vill läsa mer och diskutera mer. Så svaret på din fråga. Om bokbloggen förändrat mitt boknörderi. ABSOLUT!
  Boktrollet recently posted..Hej och välkommen till Fejsboken

Trackbacks

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: