Hur du kan gå från amatör till proffs på bara ett par minuter

”The sure sign of an amateur is he has a million plans and they all start tomorrow”- Steven Pressfield

Jag började min karriär som bloggare på Aftonbladet och där stannade jag i cirka ett år. Jag skrev något inlägg nu och då och mina recensioner kunde vara så korta som en mening (inte konstigt att jag sällan eller aldrig fick några kommentarer), men mycket mer än så blev det aldrig.

Om jag inte hade haft ett specifikt mål med mitt bloggande hade jag gett upp redan då. Men i stället för att kasta in handduken gick jag över till Blogger och jag trodde ärligt talat att det skulle vara lösningen på mitt problem.

Det var det inte.

Där kom jag inte längre än att jag publicerade gamla inlägg från Aftonbladet som åtminstone hade en viss potential att vara till hjälp för andra.

Frustrationen kröp närmare och närmare, och om inte Tommy K. Johansson hade släppt Blogguiden i precis rätt ögonblick hade jag med all säkerhet inte varit där jag är i dag.

2985330439_fd23744f6c

Photo Credit: Eric M Martin via Compfight cc

Detta var 2009 och direkt jag läste om WordPress på egen domän så visste jag att jag hade hittat hem. Jag letade upp ett billigt och bra webbhotell, laddade hem den svenska versionen av wordpress.org och med Tommys instruktioner till hjälp var jag igång efter ca 15 minuter.

Där och då tog jag steget att gå från amatör till proffs.

Hur kunde det då komma sig att ett simpelt bloggverktyg gjorde hela skillnaden?

Jo, med en egen domän har du fullständig kontroll över din blogg och du kan växa precis hur du vill.

Nu kanske du börjar fundera om wordpress.com inte är bra nog?

Ja, det är det om du bara bloggar för att det är kul, eller som Jeff Goins uttrycker det i sin bok You are a writer (so start acting like one) ”Having a free account on some blogging service is nice for updating your grandma (who is, apparently, pretty tech savvy), but it´s not enough for a professional. If you´ve got a presence on a platform you don´t own, you´re leaving yourself vulnerable to the whims of a stranger who doesn´t have your best interest in mind.”

Jeff Goins är en professionell skribent men det behöver inte du vara för att överväga att gå från att vara amatör till proffs. Det räcker gott med att du är seriös med ditt bloggande och att du planerar att hålla på med det många år framöver.

Fördelarna med WordPress på egen domän är t.ex. att:

 1. du har full kontroll över din blogg
 2. du kan växa precis hur du vill
 3. det är användarvänligt
 4. det är enkelt att installera
 5. du kan designa din sida precis hur du vill med färdiga teman och tillägg
 6. sökmotorerna älskar det

Det sistnämnda torde vara intressant för alla som vill rankas högt i sökmotorerna, men det är inte så enkelt att man bara kan installera ett plugin och sedan sköter sig resten av sig själv. Nej, det krävs en hel del research och ”trial and error” innan allt faller på plats. Om du inte är beredd på att lägga ner all den tiden själv kan det vara idé att ta en webbyrå till hjälp.

I övrigt krävs det inga tekniska kunskaper för att snabbt komma igång med din nya blogg och vad bättre är, i dag tar det inte ens 15 minuter av din tid i anspråk. När du väl har valt domännamn och webbhotell kan du installera wordpress via webbhotellets instumentpanel, och sedan är det bara att köra på.

Att gå från amatör till proffs tar med andra ord inte mer än ett par minuter och det är det värt.

Jag lovar!

Det här är ett sponsrat inlägg, men orden är helt och hållet mina och jag står för dem till hundra procent.

 

Comments

 1. Jag har en smyckesida med eget domännamn som jag använder wordpress.org för och sen har jag bokbloggen på wordpress.com. Jag tillbringar otroligt mycket mer tid på att få smyckesidan bra, jag fick programmera om i temat, webbhotellet har strulat osv. Framförallt så måste webbhotellet funka tycker jag för att det ska vara värt det…
  Lottens Bokblogg recently posted..Eldvittnet av Lars Kepler

 2. Jag är en glad amatör än så länge, men så småningom kanske…
  Freja recently posted..En orolig grav

 3. Sen handlar det ju om att blogga också inte bara starta en blogg. Eget domän gör en inte till proffs även om det kan se proffsigt ut. Innehållet är minst lika viktigt som förpackningen.
  Sincerely Johanna recently posted..De skandalösa

  • Det har du helt rätt i. Content is king läser man överallt och det är svårt att argumentera emot det.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: