Hur länge kan/får/bör man vänta innan man läser ett recensionsexemplar?

bokHanna på Books ABC ställde i en kommentar frågan om hur länge man kan/får/bör vänta innan man läser ett recensionsexemplar som man har fått skickat till sig.

Om jag skulle ge rådet till andra skulle jag säga att man nog bör läsa det så snart som möjligt, eftersom man oftast brukar få sitt ex några dagar/veckor innan den kommer ut i handeln, och då får man förmoda att förlaget vill att så många som möjligt ska göra reklam för boken i ett så nära samband med publiceringen som möjligt.

Jag lever dock långt ifrån som jag lär och jag skyller det på humörmänniskan som bor och härjar inuti mig. Ibland formligen ramlar det in böcker i mitt hem som jag är nyfiken på, och även om jag gör någon slags planering för i vilken ordning jag ska läsa dem brukar det alltid ramla in en ny laddning som får min planering att komma på skam.

Trots det brukar jag förvånansvärt ofta kunna hålla det recensionsdatum som förlaget har satt upp, men jag skulle ljuga om jag sa att jag alltid lyckas med det. Det vittnar inte minst alla mina olästa recensionsexemplar om som står och trängs i mina bokhyllor. En del av dem fick jag redan för ett par år sedan och jag skäms över att det aldrig verkar bli deras tur. Men ge inte upp: Jag läser alla böcker som förlag/författare skickar till mig även om det ibland tar lite tid.

Hur tänker du kring detta? Dela gärna med dig av dina egna åsikter i frågan i form av en kommentar eller via sociala medier. 

Comments

 1. Jag tänker att oavsett om det kommer direkt eller om ett år till och med så är det bra reklam och kanske ibland till och med bra att det dröjer lite. Tycker alla är så fokuserade på att läsa de nya böckerna. Gillar när bloggar skriver om lite äldre böcker, kanske har den kommit i pocket ungefär samtidigt. Sen kan man ju sprida info om boken medans man läser om den – vissa tar ju tid att ta sig igenom har jag märkt, iaf för mig.
  De dagar många har bloggat om samma bok tenderar jag att kanske läsa första men sen inte fler om samma bok (väntar tills jag själv läst den) och då tror jag det kan vara bra att sprida ut det hela.
  Susanne recently posted..Betalningsdatum

 2. Jag har i dagarna fått mitt allra första recensionsexemplar! Verkligen kul!! 🙂

  Ska så klart sätta mig och läsa boken på direkten.

  Boken heter ”Av kött och Blod” av Henrik Johansson. Detta är hans debutroman. Av kött och blod är en nyskapande blandning av arbetarroman och deckare. Henrik Johansson (f.1973) skildrar dagens arbetsklimat med en svart humor och lång erfarenhet av restaurangbranschen.
  Carro recently posted..ÄNTLIGEN!!!! MITT FÖRSTA RECENSIONSEX HAR KOMMIT!! 🙂

 3. Har jag bett om boken själv så försöker jag nog läsa den så fort det går, men så fort det går kan vara en ganska så lång tid. Men jag läser dem och jag skriver om dem. Så småningom. Läsning ska inte vara stress 🙂
  Monika recently posted..Ännu ett oväntat paket

 4. Jag försöker att läsa dem till utsatt rec.datum. Men det är inte alltid jag lyckas hålla det som just nu då jag har en hel hög med böcker som alla har rec.datum kring samma datum. Och jag har så dåligt samvetet att jag är ”sen” med att skriva om dem.
  Sincerely Johanna recently posted..Bokbloggsjerka 3-6 maj

 5. För mig är det skillnad på en recex jag bett om och såna som bara dimper ner. När jag frågar efter en bok ser jag till att jag har tid att läsa den mer eller mindre direkt, sånt som jag inte bett om får vänta.
  Elen [bokpotaten] recently posted..Irritation: Gollanz och Kristin Cashore

 6. Jag läser alla recensionsexemplar som jag får, men ibland kan det ta en till två månader efter utgivning innan vissa blir lästa. Men jag försöker ta dem så fort jag hinner.
  Lena recently posted..Doktor Joseph

  • Annika says

   Det försöker jag med, men jag lyckas inte alltid med det. Borde nog försöka styra lite bättre över min ”humörmänniska”, hur nu det skulle kunna gå till 😉

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: