Recension: Iskall hämnd av Ramona Fransson

Författare: Ramona Fransson
Titel: Iskall hämnd
Utgivningsår: 2009 (pocket)
Förlag: anomaR
Antal sidor: 252
Källa: Köpt
Intresse: ,
Genomsnittligt betyg [rating:2.25/5]

Två riksdagsledamöter mördas under kort tid. Greger Thulin och hans team arbetar nästan dygnet runt för att försöka lösa fallet innan en allmän panik bryter ut. Bristen på vittnen och motiv försvårar utredningen och innan de har fått upp ett enda spår inträffar ytterligare ett mord.

Under kort tid förlorade en kvinna allt som betydde någonting för henne: huset som var den enda plats där hon någonsin hade känt sig trygg, och sin mamma som dog en kort tid efter husförsäljningen. En dag upptäcker hon att de har blivit grundlurade. Då börjar hon smida onda planer för att rättvisa ska skipas.

Jag brukar vara ganska trögtänkt när det gäller att ut vem som är mördaren. Så var inte fallet här. Redan första gången personen i fråga presenterades hade jag det fullständigt klart för mig. Det skulle dock dröja ända mot slutet innan jag listade ut hur denne passade in i intrigen i stort.

Intrigen är okej, inte våldsamt spännande men inte heller totalt ointressant. Vad jag däremot tycker är tråkigt är att bipersonerna inte berörde mig på djupet. Offren lärde jag aldrig känna och även om mördarens motiv kan verka nog så logiskt i sammanhanget så väckte personen inga alls hos mig. Varken positiva eller negativa.

Däremot tycker jag om Greger Thulin och hans gäng. Redan här börjar det dock bli lite väl för gulligt mellan vissa av huvudkaraktärerna och ibland blir det till och med snudd på pinsamt när vuxna människor beter sig som förälskade tonåringar. Den här passionen går för övrigt fullständigt överstyr i Mord i Skärhamn.

I Dyrbar kärlek beklagade jag mig över språket och det måste jag tyvärr göra även denna gång. I Iskall hämnd saknas förvisso övertydliga partier men de har i stället fått lämna plats för en otalig mängd adverb och ett flertal onödiga upprepningar:

”Tror du att jag är miljonär eller, frågade Greger och såg alldeles bestört ut”

”Hon har ingen prins att drömma om, svarade Greger snabbt

”Du har så rätt , instämde Greger bestämt

(Samtliga citat från sidan 64)

””Javisst det skulle smaka gott , sa Katarina och Annika nickade instämmande […] Annika nickade instämmande” (s.78)

”På vägen dit tog de med sig varsin kopp kaffe. Stefan sniffade misstänkt på kaffet i koppen” (s. 204)

Glädjande nog är språket något som har utvecklat något alldeles enormt och jag var nästan lyrisk över det i Mord i Skärhamn. Det ligger absolut någonting i uttrycket ”övning ger färdighet!”

Handling [rating:3/5]
Språk [rating: 1/5]
Tempo [rating: 2/5]
Karaktärer [rating:3/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: