James Ellroys dystra livsberättelse [Recension]

Jag påbörjade Mina mörka vrår av James Ellroy för länge sedan, men då det är en tungsint bok blev den liggande halvläst i några månader. Det var först när Pocketlover utlyste en ny tre på tre-utmaning som tanken på att läsa ut den tog ny fart.

Mina mörka vrår är Ellroys självbiografi och den här helt och hållet färgad av mordet på hans mamma när han var blott tio år gammal. I boken tar han upp uppväxten, polisarbetet som aldrig ledde till att mördaren åkte fast och inte minst hans egna känslor kring att sanningen om hennes sista tid i livet aldrig kom fram i ljuset.

En stor del av boken är skriven ur andra människors perspektiv, vilket jag tycker är oerhört synd eftersom det är Ellroys tankar och känslor som jag är mest intresserad av. Jag får dock mitt lystmäte tillgodosett under senare delen av boken där han tar upp hur han själv gjorde för att ta reda på vad som hände den där ödesdigra natten 1958.

Från den natten och 36 år framåt gjorde han allt för att fly från hennes spöke genom att börja ägna sig åt stölder, alkohol och fönstertittande, och senare genom att skriva kriminalromaner där hans mamma på ett eller annat sätt träder in i handlingen. Som exempel kan nämnas Clandestine som också var hans första försök att konfrontera henne. Där framställde han henne ”som en plågad alkoholist med ett överdrivet plågat förflutet i en liten håla i Wisconsin.” Han gav henne en nioårig son och en elak före detta make som hade en yttre likhet med hans egen pappa. Ellroys mamma var dock inte hans favorit som mordoffer, det var Elizabeth Short i Den svarta dahliansom han sedermera tillägnade Jean Ellroy.

Man bör vara på ett särskilt humör när man läser Ellroys böcker eftersom de kräver mycket av läsaren. Ofta är det snabba vändningar, en mängd olika karaktärer att hålla reda på, ett tungsint språk och inte minst en grå och dyster miljö.

Mina mörka vrår passar de två sistnämnda faktorerna in väldigt bra, eftersom det här är långt ifrån en ljus och lycklig roman. Dock tycker jag att han visar på en enorm styrka då han trots missbruk och andra brottsliga gärningar lyckas bryta sitt negativa mönster för att på så sätt ta sitt liv till en helt ny nivå.

Bokfakta:

Författare: James Ellroy
Titel: Mina mörka vrår
Originalets titel: My dark places
Utgivningsår: 2011
Förlag: Modernista
Format: Inbunden
Översättare: Thomas Preis
Antal sidor: 419
Källa: Förlaget
Intresse: Självbiografi
Betyg [Rating:3/5]

 

Comments

  1. Jag tycker väldigt mycket om James Ellroy men har inte vågat mig på Mina mörka vrår. Men den finns att köpa för 20 spänn på det lokala antikvariatet. Jag kanske borde köpa den och läsa.

  2. Intressant! Jag hade ingen aning om att han skrivit en självbiografi.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: