Olov Svedelid

Bara några månader innan dog färdigställde han boken Lär dig skriva spännande som i år har utkommit på MBFs förlag.

Som titeln antyder går han steg för steg igenom hur man skapar i en bok. Vad man ska tänka på. Vilka fällor man ska undvika. Vilket berättarperspektiv han förespråkar och mycket mycket mer.

Boken är på bara dryga hundra sidor men den är en guldgruva för alla som vill omvandla sitt ”teoretiska” i praktiken. Svedelid skriver med ett sådant flyt och med en sådan intressant ton att allting runtomkring slutar existera.

Svedelid får det att låta som att skrivandets konst är det enklaste som finns. Och för honom var det nog så också med tanke på att han skrev 18 under sin livstid. På något underligt vis har han gått mig spårlöst förbi. Ända till nu.

Comments

 1. Oj! Har har skrivit sååå många böcker?! Ja det är ju sjukt alltså 🙂

  Har inte hört talas om den där skrivboken tidigare, ska spana in! 🙂 Tack för tipset!

  • Ja, det är smått otroligt. Inte undra på att han tycker att skriva är en lätt match 🙂

 2. Ja, tänk om man kunde skriva som honom!

  Jag blir också lite åksjuk i bil, men jag kan läsa dock med illamående som bieffekt och korta stunder i taget. På buss brukar det gå lite bättre.

  Vad synd att du brukar reta dig på uppläsarna. Men då kanske du skulle gilla t ex när Mark Levengood läser sina böcker eller när Babben Larsson läser sin bok. Då blir det ju inga nya röster för nya karaktärer.

  • Jag tror att du har rätt i att jag gör bäst i att satsa på ljudböcker där författaren själv är uppläsare. Jag tror att det var en bok av P.D. James där uppläsaren fullständigt retade gallfeber på mig med alla hans röster. Värst var det när det var en kvinnlig sådan. Det lät inte klokt så efter två kapitel eller så gav jag upp.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: