Pixies träffsäkra kommentar

Rights-of-the-Reader-posterSom jag skrev i mitt inlägg Är det okej att INTE läsa ut ett recensionsexemplar? så var det många intressanta och tankeväckande kommentarer som dök upp på Bokbloggsjerkan för ett par veckor sedan.

En av dem som kommenterade var Pixie och hon skrev bl.a. så här:

För att en bok skall helt överges krävs att:

1) Jag läser och läser men missar innehållet. Jag tänker helt enkelt på annat. Detta kan ske av andra skäl så det allena är inte en avgörande faktor.
2) Jag har ingen sympati för karaktärerna eller de lockar mig lika mycket som säg Västerås. Bryr man sig inte om personerna bryr man sig inte heller om händelserna runt om dem.
3) Att plocka upp boken känns som en plikt och inte en ynnest. Man ska längta hem till sina böcker.
4) Dödsstöten är när jag börjar skumma.

Den här listan beskriver på pricken vad det är som avgör om jag läser ut en bok eller inte. Om bara en eller ett par punkter stämmer in på boken jag för närvarande läser (som t.ex. Gengångare av Jo Nesbø som jag håller på att läsa just nu) fortsätter jag läsa, men om jag kan bocka av samtliga punkter för en och samma bok så är det tack och adjö.

Känner du igen dig i det här eller fortsätter du läsa fastän en bok uppfyller alla fyra “kriterier”?

PS. Postern går att studera närmare på The Rights of the Reader.

Comments

 1. Jag kan skriva under på de 4 punkterna också. Men för mig räcker det nog med endast punkt 3 för att sluta läsa helt. När jag studerade fanns det flera böcker som man var _tvungen_ att läsa och sådant kan ju ta död på vilken läslust som helst. Numera vill jag tycka om och känna för boken jag läser för att läsa vidare. Det finns så många bra böcker därute som jag aldrig kommer att hinna läsa, så jag vill inte ta upp lästid med en dålig bok. 

  Däremot tycker jag att det är sällan jag får en så dålig bok i händerna att jag inte läser ut den. Det är nog tack vare att de flesta boktips kommer via bokbloggar och det har blivit lättare att hitta de riktiga godbitarna. 🙂

  • Annika says

   Jag håller med dig om att livet är för kort för att läsa dåliga böcker.
   Sedan jag slutade att plåga mig igenom böcker som jag absolut inte tyckte om så har läsningen blivit en än större njutning nu när jag bara läser böcker som jag verkligen vill läsa. Det är underbart! 🙂

 2. Normalt så lägger jag undan en bok om den uppfyller de där kriterierna. Men böcker som jag på något sätt lovat någon annan att läsa… tja, då kan det hända att jag kämpar vidare…

 3. Älskar dina jerkor eftersom de alltid lockar till refektion över mitt läsande. Keep up the good work!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: