Recension: Blot av Håkan Östlundh

Författare: Håkan Östlundh
Titel: Blot
Utgivningsår: 2008
Förlag: Ordfront
Antal sidor: 344
Källa: Bibliotek
Intresse: Deckare,
Andra titlar i serien: Släke, Dykaren, Terror, Inkräktaren
Betyg [Rating: 4/5]

Arvid Traneus är en elak och girig man. Under flera år har han arbetat i Japan där han har en älskarinna som lyder hans minsta vink. Där hemma väntar frun Kristina som har hittat kärleken på annat håll. Arvid Traneus tar beslutet att flytta hem till Gotland för gott och det är ett beslut som visar sig bli ödesdigert. Kort efter hans hemkomst hittas Kristina och hennes älskare Anders mördade i makarnas hus. Av Arvid själv finns inte ett spår.

Intrigen börjar dock med att Fredrik Broman har ådragit sig en svår skallskada och att det är oklart om han kommer att klara sig.

Blot har länge stått i bokhyllan och allteftersom nya har kommit in i mitt hem har den fått flytta längre ner i läskön. Anledningen var den extrema besvikelse kände när jag läste Terror som var en enda lång historia av trasiga kärleksrelationer mellan Fredrik och hans fru Ninni samt mellan Fredrik och Eva Karlén som han har en nära jobbrelation med. Noll fokus lades ner på själva mordhistorien och dessutom fanns där en enormt enerverande sidhistoria som inte fyllde någon som helst funktion. Förutom att reta gallfeber på mig då.

I Blot har hittat tillbaka till den sanna Släke anda som visade vägen till en ny intressant svensk författare.

Det bästa av allt är att långa tråkiga passager av kursiv skrift helt och hållet saknas i den här boken. Faktum är att det inte ens finns ett enda kursivt ord över huvud taget och bara det är en vinstlott.

Men här finns så mycket mer: Arvid är en skitstövel men en väldigt intressant sådan. Kristina är en kuvad fru men som trots det väljer att gå sin egen väg. Parets barn Elin och Ricky gör sitt till för att höja mystiken kring föräldrarna samt för den syster vars liv tog slut alldeles för fort.

Mot slutet blir kapitlen kortare vilket är ett välkänt och välbeprövat sätt (Peter James är en mästare på detta och han har ett säreget sätt i sitt val av kapitelindelning) för att höja spänningen som redan är uppskruvad till max. Sidorna vänder sig nästan sig själv på slutet och hela tiden ekar frågan om hur det ska gå för Fredrik runt runt i skallen.

Rekommenderas!

Här kan du få ett smakprov ur boken.

Psst! Ni som har läst boken och som lägger särskilt märke till en boks titel får gärna förklara för mig hur just den här bokens titel hör samman med bokens innehåll.

Andra röster om Blot: Enn Kokk och Katarina

 

Comments

  1. Hm, Terror är nästa bok i serien för mig. Låter sådär lagom lockande…
    enligt O recently posted..Några ledtrådar till börjorna

    • Smaken är ju olika och chansen finns att du gillar den betydligt bättre än vad jag gjorde. Jag hoppas det för din skull i alla fall 🙂

  2. Anspelade inte titeln på någon slags blodsrit?
    Katarina recently posted..Nu ännu bättre

    • Någon sådan fanns inte med om inte jag sov eller tänkte på annat under just det partiet?!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: