Recension: Chasing the dead av Tim Weaver

chasing-the-deadJag har lärt mig att inte slösa energi på människor som jag tycker är idioter, men när det kommer till böcker är jag en kräsen typ som blir uppriktigt sagt förbannad när böcker som börjar bra fullständigt spårar ur utan någon synlig eller ens försvarbar anledning.

Chasing the dead av Tim Weaver är en sådan bok!

Men vänta nu, vem är Tim Weaver? Ja, det undrade jag också när min bibliotekarie frågade om jag var sugen på att läsa boken som hon hade tagit hem för min skull. Nej, nu överdrev jag visst en smula men jag hade i alla fall första tjing på den här thrillern och det är ju nästan samma sak.

Chasing the dead inleds med att Mary Towne tar kontakt med David Raker som jobbar med att spåra upp försvunna personer. Hon vill anlita honom eftersom hon en månad tidigare tycker sig ha sett sin döde son, och hon måste till varje pris få svar på om han verkligen dog i en bilolycka ett år tidigare eller om det är så att hon håller på att förlora förståndet. Raker tar med viss tvekan på sig det fall som han senare skulle ångra att han över huvud taget kom i närheten av.

Jag gillar action och hårda tag. Jag gillar när böcker har ett högt tempo och jag älskar när en huvudkaraktär, eller vilken karaktär som helst för den delen, fångar min uppmärksamhet så till den milda grad att jag skulle gör allt för att bli dennes vän och/eller ovän.

I Chasing the dead finns det visserligen action så det räcker och blir över, men det som sker är så överdrivet att jag omöjligt kan ta händelserna på allvar.

Som om inte det vore nog finns här en karaktär som bara är för mycket och jag köper inte för en sekund att han kunde ro iland med den fasad som han så lyckosamt kunde upprätthålla under större delen av boken.

Sorry Weaver, men det finns ingenting som kan rädda de här boken från att få ett dåligt betyg.

The Guardian är dock av en helt annan åsikt (varför blir jag inte förvånad) och de skriver att “[Tim Weavers] impressive debut delivers on pace and stomach-churning brutality, if not character”. Att det är Weavers debutbok kan jag visserligen inte argumentera emot (jag menar, hur skulle jag kunna förneka det?) men att den skulle få någon att ens börja fundera på att leta monster under sängen finner jag högst osannolikt. Visst, boken är brutal men den är fånigt brutal vilket är detsamma som skrattretande. Å andra sidan kan det vara så att jag tål fler än de flesta eftersom jag utan problem kan äta middag under tiden som jag tittar på obduktionsscener på tv.

Vad vet jag. En sak vet jag dock och det är att Chasing the dead i mångt och mycket liknar  Adrenalin av Jeff Abbott, och tro mig, det är ingen merit i det här sammanhanget.

Gör dig själv en tjänst och läs någonting annat i stället!

Bokfakta:

Författare: Tim Weaver
Titel: Chasing the dead
Utgivningsår: 2013 (pocketversionen)
Förlag: Penguin
Antal sidor: 434
Källa: Biblioteket
Intresse: Thriller
Serie:David Raker (del 1)
Betyg [Rating:2/5]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: