Recension: Crooked Letter, Crooked Letter av Tom Franklin

Ett högt tempo är i nio fall av tio en förutsättning för att en bok ska få ett högt betyg av mig. Jag gillar när en författares byggstenar samverkar för att hela tiden föra intrigen framåt. Ju mindre onödiga analepser (det vill säga tillbakablickar som inte tillför historien något) eller evighetslånga pauser desto bättre.

Men så finns det böcker där ett högt tempo vore en omöjlighet för då skulle alltför mycket av magin och den inre spänningen gå förlorad: Mörk kust av Peter Temple är ett exempel, Crooked Letter, Croocked Letter av Tom Franklin är ett annat.

Då handlingen börjar in medias res är vi redan från början medvetna om tre saker: att Cindy Walker försvann efter en dejt med Larry Ott 25 år tidigare och att han har varit misstänkt för dådet ända sedan dess, att ytterligare en tonårig flicka försvann åtta dagar tidigare och att ett monster väntar på honom när han återvänder hem från sitt garage.

Därefter låter Tom Franklin oss följa med på en omvälvande resa som genom analepser sakta men säkert fyller igen luckorna vars upplösning uteslutande sker i real tid.

Crooked Letter, Crooked Letter kretsar kring två män som var vänner under en kort period i slutet av 1970-talet: Larry Ott, son till vita medelklass föräldrar och Silas ”32” Jones, son till en fattig svart singel mamma. Deras vänskap får ett abrupt slut efter en incident iscensatt av Larry Otts pappa och kort därefter skiljs deras vägar åt. Silas Jones går vidare i livet och blir en High School baseballstjärna för att sedan bli en småstads enda polisman, medan Larry Ott går från att vara en harmlös kille med en stor fascination för Stephen Kings böcker till att betraktas som en farlig våldsverkare. Även om Cindy Walkers kropp aldrig återfanns och att Ott aldrig kunde bindas vid hennes försvinnande var han skyldig i folkets ögon och därmed för evigt dömt att leva ett ensamt liv.

Tom Franklin har en unik känsla för detaljer utan att det för den skull blir vare sig långtråkigt eller ointressant. Perspektiven växlar mellan Larry Ott och Silas ”32” Jones och deras levnadsöde och karaktärsdrag är så väl beskrivna att de utan omsvep låter sig visualiseras framför mig och låter mig svepas med i deras livsöden och delta i deras samtal på sydstats slang och när vi strosar sida vid sida känns det som att jag har känt dem hela mitt liv.

Detsamma gäller miljöbeskrivningarna och många är de stunder då jag har suttit tillsammans med Larry Otts på hans veranda, druckit cola, blickat ut över ägorna och diskuterat Stephen Kings romaner med honom.

Jag läste ut Crooked Letter, Crooked Letter för tre dagar sedan men då det är en sådan komplex, fascinerande och mörk historia kan jag inte riktigt släppa den. Fragment av handlingen smyger sig hela tiden på, pockar på min uppmärksamhet för att sedan försvinna och ersättas av ett annat.

Behöver jag säga att jag varmt rekommenderar er att läsa boken där Tom Franklin har gjort det omöjliga möjligt; att få mig så fängslad av en berättelse som inte ens ligger i närheten av ”min” genre” men som trots det visar sig vara något av det bästa jag någonsin har läst?

Tom Franklin berättar om Crooked Letter, Crooked Letter:

Tom Franklin bl.a. om Stephen King:

Utdrag ur Crooked Letter, Crooked Letter finns att läsa panmacmillan.

Kultfakta: Titeln symboliserar hur barnen i södra USA lär sig att skriva Mississippi: M, I, crooked letter, croocked letter, I, crooked letter, crooked letter, I, humpback, humpback, I.

Bokfakta:

Författare: Tom Franklin
Titel: Crooked Letter, Crooked Letter
Utgivningsår: 2010
Förlag: MacMillan
Antal sidor: 272
Källa: Biblioteket
Intresse: vänskap, roman, relationer
Betyg [Rating:5/5]

Comments

 1. Oh ja, visst är den bra? Älskar stämningen, dialogen och – förstås – alla referenser till Stephen King. Tack för länkarna till intervjuer med Tom Franklin!

  • Ja, jag blir onekligen sugen på att läsa mer av honom och om/när jag gör det hoppas jag på att bli lika överväldigad.

 2. Låter onekligen som en spännande bok. Får väl investera i den på mässan.
  enligt O recently posted..Sören är allt en trevlig prick

  • Monika Häägg says

   Härligt med böcker som lever kvar och som man inte riktigt kan släppa när de är färdiglästa!

   • Ja, det är underbart. I normala fall brukar bara vissa karaktärer stanna kvar hos mig men i det här fallet tänker jag på stämningen, svarta och vita, ensamhet, lukter, smaker, vänskap … ja ALLT.

    Nu läser jag Adrenalin av Jeff Abbott och den ligger inte ens i närheten av Tom Franklin kan jag säga 🙂

  • Ja, det tycker jag att du ska göra.

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: