Recension: Det trasiga fönstret av Jeffery Deaver

: Jeffery Deaver
Originaltitel: The Broken Window
Utgivningsår: 2008 (2009 i Sverige)
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 491

[Rating: 4/5]

Tre ord: intressant, skrämmande, spännande

Sammanfattning

Lincoln Rhyme och Amelia Sachs är mitt under en distansutredning när han får veta att hans kusin Arthur har hamnat i trubbel. Trots att de inte har haft kontakt på länge lovar Rhyme Arthurs fru att han ska titta närmare på bevisen som enligt polisens utredare är vattentäta.
Det dröjer inte länge innan Rhyme inser att Arthur har blivit ditsatt för ett mord han inte har begått. Ju längre ner som Rhyme kommer i sin kusins fall, desto förskräcktare blir han när han inser att han och hans team har att göra med en iskall mördare som har många offer på sitt samvete. Vad värre är: mördaren vet allt om alla ”sina” sextonsiffriga offer, såväl gamla som nya!

De tre ord jag sammanfattade boken med baserar jag på följande fakta:

– Den är intressant eftersom man får sig en tankeställare av vad vårt informationssamhälle egentligen kan ställa till med om man inte ser upp. Naturligtvis är mycket av historien påhittat men man kan inte blunda för fakta att det finns en hel del människor i verkliga livet som drabbas av att någon har stulit deras identiteter. Därför är varningen som Deaver ger alldeles i slutet av boken högst relevant: ”Och se till att hålla ett öga på er identitet. Om ni inte gör det, finns det massor av människor därute som gör det.”

– Den är skrämmande av precis samma anledning som ovan: ett genomgående tema i boken är identitetsstöld och vad det kan ställa till med för de människor som drabbas. Att få sin identitet stulen och inte kunna göra någonting åt det och de konsekvenser det får är en skrämmande tanke.

– Den är spännande eftersom tempot – som inte är särskilt högt – gör att man hela tiden hinner sätta sig in i känslan av panik såväl hos offren som hos polisen: hos offren på grund av att man på nära håll får följa med mördarens tankegångar i planeringen av morden samt vid dess genomföranden, samt hos polisen för att de känner den eviga kampen mot klockan.

Jeffery Deaver är en mästerlig författare när han skriver om Lincoln Rhyme och hans team. Om du inte har läst någonting av honom så har du missat något som du borde reparera, nu!

Förresten, är du intresserad av att vinna ett bokpaket med antingen skönlitteratur eller kokböcker? Missa då inte min nya stora utlottning som pågår till den 18 november kl. 20.00

Comments

  1. Hej Annika, jag älskar Jeffrey D, men jag älskar Sachs och Rhyme ännu mer:-)

    De är två av mina favoriter, efter att ha sett the Bone collector ett antal ggr så ser jag alltid Angelina J och Denzel W när jag läser om dem. Konstigt det där. Skall absolut läsa denna bok. Go kväll och kram, Mia

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: