Recension: Devils Peak av Deon Meyer

Devils Peak2010 blev Devils Peak av Deon Meyer årets bästa utländska deckare och den är så värd det!

Devils Peak är den tredje boken jag har läst av Meyer och därmed har jag fullgjort min tre på tre utmaning. Och min vana trogen har jag läst böckerna i alldeles fel ordning. Men vet ni vad? Det gör absolut ingenting för hans böcker är precis lika bra i alla fall!

Intrigen i Devil´s Peak kretsar kring en serie mord vars trådar och förvecklingar berättas ur tre olika perspektiv: Tobela Mpayiphelis, Christine van Royeens´s och Bennie Griessels själv.

Tempot blir extremt högt då samtliga röster ofta gör sig hörda vid ett par tillfällen i ett och samma kapitel, vilket naturligtvis gör att den ena rösten slutar när det är som mest spännande för att låta en annan ta vid.

Det här är ett grepp som känns igen från skräckmästaren Stephen King  himself men Deon Meyer behärskar konstverket minst lika bra: Christine börjar från slutet och tar sig sakta men säkert mot händelsens början, Tobela agerar i nutid och Griessel måste pussla ihop nutid med dåtid för att till slut lyckas fånga seriemördaren som med en assegaj (se bild till höger) mördar vuxna som på något sätt har förgripit sig på barn.

Saken blir på intet sätt sämre av att vi på nära håll får följa Bennie Griessels kamp mot den alkoholism som han har dragits med under lång tid. Hans fru Anna har slängt ut honom och han har ett halvår på sig att vända spriten ryggen. Deon Meyer måste verkligen ha forskat i ämnet (eller så har han egna erfarenheter?) för att kunna återge detta på ett sådant trovärdigt och skrämmande sätt att jag hoppas att jag aldrig kommer att behöva uppleva alkoholism på nära håll.

Till sist måste jag bara nämna någonting om Meyers miljöbeskrivningar. Jag har knappt ägnat Sydafrika en tanke tidigare men efter att ha läst hans böcker känner jag en enorm längtan över att själv få insupa atmosfären och städerna som Meyer beskriver. Bilder på miljöer kopplade till Devils Peak finns på hans hemsida. Se och njut!

Lotta Olsson har intervjuat Deon Meyer och den finns att läsa på DN.

Intressant?

Bokfakta:

författare: Deon Meyer
Titel: Devils Peak (sponsrad länk)
Originalets titel: Devil´s Peak (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2010
Förlag: Weyler
Översättare: Mia Gahne
Antal sidor: 426
Källa: Bibliotek
Intresse: deckare, kriminalroman, zulutraditioner
Serie: Bennie Griessel (del 1)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. Visst blir man sugen på att se Sydafrika när man läser böckerna. Jag väntar nu på den femte boken på svenska!

  2. Jag har de där tre böckerna stående olästa i min bokhylla och hoppas snart komma fram till dem i läskön. Kanske kommer det en till tre-på-tre utmaning, då kan _jag_ välja dem att läsa 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: