Recension: Drakens år av Thomas Kanger

Drakens årSpänn fast säkerhetsbältet för nu kör vi!

Drakens år av Thomas Kanger är en thriller med många parallella historier som spänner över flera länder. Författaren ska ha en stor eloge då han med van hand leder läsaren genom alla irrgångar av händelser och platser på ett synnerligen skickligt sätt.

Drakens år tar avstamp i Afghanistan där advokaten Auster Foggs son Justin dödas i kriget. Auster bestämmer för att en gång för alla bli färdig med sitt gamla liv och med det världsomspännande vapenföretaget som råkar vara hans arbetsgivare. Han tar ut alla sina pengar och därmed har jakten startat. Den för honom till USA men spåren leder honom vidare till Vietnam.

Espen Krogh, en alkoholiserad före detta polis kontaktas av Foggs arbetsgivare som vill leja honom för att hjälpa dem att hitta Auster Fogg. Han accepterar och sätter sig på planet för att följa i Austers spår.

Hemma i Västerås blir en väktare skjuten i ryggen på IKEAs parkering av en skytt som förmodligen har befunnit sig på möbelvaruhusets tak. Kriminalinspektör Elina Wiik har dragit sig tillbaka till en tjänst bakom skrivbordets trygga sfär men hon sugs oundvikligen in i fallet och befinner sig snart ute på fältet med ett enda i sikte: att hitta mördaren som har skrämt upp Västerås invånare. Jakten leder dem vidare till Jämtland där en obehaglig överraskning väntar på Elina …

Drakens år var verkligen en omvälvande där man kastas mellan krigets Afghanistan, kvinnornas Vietnam, skurkarnas USA, mordet i Västerås och inte minst hur snillrikt man kan lura polisen in på fel spår. var helt slut under vissa partier av läsningen men trots det fortsatte jag att läsa för jag ville hela tiden veta hur historien skulle utveckla sig. Jag kan säga att det blev två mycket långa nätter och jag var mer än lovligt trött på jobbet dagarna som följde, men det var det värt.

Ofta är det en fördel att läsa en i rätt ordning, vilket är en regel som nästan alltid brukar strunta högaktningsfullt i. Och med Drakens år fungerar det alldeles utmärkt. Visst förstod att jag hade lagt vantarna på en senare del i serien om Elina Wiik men det var absolut ingenting som störde läsningen. Det lilla man behövde veta repriserades med korta informationsfyllda analepser som hjälpte till att göra Drakens år till den njutbara läsningen den faktiskt var.

I gårdagens recension av Mörkrets gärning av klankade ner på de i mångt och mycket amatörmässiga dialogerna. Det behöver jag inte göra här då Thomas Kangers dialoger håller en väldigt hög klass hela boken igenom och det är en ”detalj” som gör mig så in i bombens glad.

Till sist kan inte låta bli att nämna att en ort som ligger väldigt nära samhället där jag bor omnämns i Drakens år:

Igen, tänkte hon. Åtta år tidigare hade hon jagat en man som dödat en kvinna från Västerås. Det var ännu längre norrut, i Jäkkvik i Lappland. Även det nära norska gränsen […] (.171).

Gissa om ryckte till och var tvungen att läsa stycket en extra gång 🙂

Drakens år finns tillgänglig på smakprov där du kan läsa ett utdrag ur boken.

Bokfakta:

Författare: Thomas Kanger
Titel: Drakens år (Sponsrad länk)
Utgivningsår: 2011
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 399
Källa:
Intresse: thriller
Serie: Elina Wiik (del 6)
Betyg [Rating:4/5]

Comments

  1. Wikman Maria says

    Blev så glad när de hade Tomas Kanger på biblioteket i Enebakk utan för Oslo. Han liksom undertecknad från Västerås. Gillar hans deckare!

    F.d. Västeråsbon Maria

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: