Recension: I stället för dig av Sofie Sarenbrant

i-stallet-for-digI stället för dig av Sofie Sarenbrant är en fristående fortsättning på Vecka 36 som jag läste när den kom ut 2011.

Det var med andra ord ett bra tag tag sedan jag höll kontakten med Agnes och hennes familj, och det märktes. Jag hade till en början extremt svårt att hänga med i vissa tankegångar och händelser som hörde samman med det förflutna, och även om både Agnes och dottern gör sitt till för att bringa oreda i kaoset så räckte det ändå inte riktigt till för att jag helt och hållet skulle kunna koncentrera mig på nuet.

En stor del av handlingen tar oss tillbaka till den lilla orten Brantevik som Sofie pratar en del om i första avsnittet av Deckarpodden:

Det brukar kännas tryggt att återvända till en plats som jag har läst om och gillat tidigare, och den på sitt sätt välbekanta miljön är den i särklass största styrkan med den här boken.

I övrigt tycker jag mest att det är ett relationsdrama där Tobbes (Agnes mans) otrohetsaffär får ett på tok för stort utrymme.

Jag hade hellre velat få en rejäl bakgrund till varför I stället för dig tar över stafettpinnen precis 16 år efter Vecka 36 hade gått i mål. Vidare skulle jag ha velat få en större förståelse för de val som låg till grund för de beslut som Nicole och Agnes tar i stort sett samtidigt. Sedan hade det inte gjort någonting om det hade funnits en spännande mordgåta att sätta tänderna i.

Det sistnämnda verkar jag dock kunna få ”njuta” av i Vila i frid så än har jag inte gett upp om Sofie Sarenbrant.

Bokfakta:

Författare: Sofie Sarenbrant
Titel: I stället för dig
Utgivningsår: 2012
Förlag: Ponto pocket
Antal sidor: 288
Serie: Brantevik (del 2)

Comments

 1. Hej.

  En fråga: Vem mördade den gravida kvinnan som flöt upp på stranden? Och vart tog den bebisen vägen? Det fattade aldrig jag. Det skulle man kanske fatta med tanke på två döda spädbarn i frysen? Det första var Gunillas och sen var det andra den mördade Maries spädbarn? Inga detaljer om varför det barnet inte överlevde? Och varför Max mördade Marie men inte Agnes?

  • Ja du, det var en bra fråga. Jag måste ärligt säga att jag inte minns det eftersom det är länge sedan jag läste den här boken. Jag slänger ut frågan till mina läsare så kanske vi får svar på denna gåta. Jag återkommer!

   • har just läst boken och undrar också exakt detta,vem mördade den kvinnan och varför? Även om en bok är osannolik vill man ha alla trådar hopknutna på slutet… känns som att boken skulle få en uppföljare som aldrig kom

 2. Jag gav upp Sarenbrant efter den där boken, det var inte alls en deckare tyckte jag, alldeles för mycket relationsdrama i stället. Nu kommer jag inte ihåg vad karaktärerna hette, men jag fattade aldrig varför väninnan fick så mycket utrymme i båda böckerna, det tillförde ingenting till deckarhistorien…
  Freja recently posted..Deprimerande Trendspanarens handbok

  • Nej, det har du helt rätt i. I vila i frid kommer dock (vad jag förstår) ingen av dessa karaktärer att vara med utan vi kommer att få träffa en ny, fräsch kvinnlig polis. Det ser jag fram emot!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: