Recension: Illusioner av Jeff Abbott

När jag hittar ett jag gillar så har jag en tendens att hela hans/hennes biografi i ett rasande tempo. När det gäller vissa författare som t.ex. Val McDermid, och så fungerar det utmärkt medan det som i Jeff Abbotts fall inte är riktigt lyckat.

Black out läste jag för några månader sedan och jag var helt lyrisk och oerhört glad över att återigen ha hittat en ny stjärna på thriller-himlen. Så läste jag Panik och Illusioner direkt efter varandra och nu är jag inte lika säker på stjärnstatusen längre.

Eller jo, kan onekligen skriva en spännande och fartfylld historia, fylld med falska ledtrådar, intressanta och en i alla fall delvis oväntad avslutning.Men det är också just precis det här som ligger honom i fatet om man tar till sig av hans för snabbt.

De böcker jag har läst av Abbott har varit tre fristående romaner och varje har sin huvudkaraktär. Eller det är i alla fall tanken men resultatet slår inte helt väl ut. I Panik fick Evan Casher sitt liv ödelagt av några skurkar som han inte visste vilka de var. Dessutom fick han hjälp från oväntat håll men Casher var inte särskilt sugen att ta emot den då han inte visste om hjälpen gick att lita på …

I Illusioner stöter vi på nästan exakt samma sak: Ben Forsberg är på smekmånad när någon mördar hans fru med ett enda skott i pannan. Ett par år senare står Forsberg själv anklagad för mord och spioneri. En avdankad CIA-agent sluter upp vid hans sida men kan han verkligen lita på honom?

See what I mean!

är bra men jag önskar att någon hade sagt åt mig innan att låta ett par-tre månader (eller åtminstone ett tio-tal andra böcker) passera mellan varje bok. Black Out fick full pott av mig, Panik fick fyra guldstjärnor men tyvärr så kan jag inte ge Illusioner mer än en trea i betyg.

<-<-<-<-<-<-<-<-

Bokfakta:

Författare: Jeff Abbott
Titel: Illusioner
Originalets titel: Collision
Utgivningsår: 2010
Förlag: Damm
Översättare: Bo Samuelsson
Antal sidor: 445
Källa: Bibliotek
Intresse: thriller, spänning
Betyg [Rating: 3/5]

Comments

  1. Jag gillar också att läsa sviter av böcker när jag har hittat en bra författare. Som du säger så varierar behållningen men ofta är det kul. Just nu har jag en författare som heter Marcia Muller som jag bara har läst ett par böcker av. Dom har i vart fall tidigare inte varit översatta till svenska så jag får handla dom engelska på nätet i så fall.

    Har Du nåt tips till mig på en författare där det verkligen lönar sig att läsa alla?

    • Val McDermids serie om Carol Jordan och Tony Hill är superbra. Detsamma gäller Peter James böcker om kriminalkommissarien Roy Grace och det bästa av allt är att den serien bara blir bättre och bättre. Än så länge finns bara fyra stycken översatta till svenska så del 5 och 6 har jag läst på engelska och nu väntar jag på del 7 som precis har kommit ut. Jag har dock för närvarande köpförbud så jag måste hålla mig ett tag innan jag slänger iväg en beställning på Dead Man´s Grip 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: