Recension: Operation Nordvind av Kaj Karlsson

operation-nordvindKaj Karlsson har fått en mängd positiva recensioner för sin thriller Operation Nordvind, och ett återkommande tema i dem är att tempot är högt och att boken har ett driv som hela tiden inbjuder till vidare läsning.

Som vanligt är jag kärringen mot strömmen, men det kan inte hjälpas. Jag tycker att Operation Nordvind är tempofattig och tämligen harmlös och det är absolut inte vad jag förväntar mig när jag håller en thriller i handen. Som om inte det vore nog finns det en del luckor i intrigen och det är inte bara en gång som jag tvingas stanna upp och fundera på ”var kom det där ifrån?” eller ”hur gick det där till?”

Operation Nordvind börjar med fasansfulla scener i Afrika och hur hemskt det än kan låta bådar det gott inför fortsättningen. Tyvärr dör spänningen ut redan när prologen är slut och den återkommer bara i små portioner under resten av boken.

Jag brukar förespråka författare som skriver om saker som de känner väl till, men i det här fallet känns det som att Karlsson är alltför insatt för att kunna förmedla det på ett bra sätt. Han slänger sig med uttryck som en oinvigd omöjligen kan ha koll på, och i de flesta fallen kan inte ens sammanhanget rädda situationen. Ibland kände jag ett behov av att hämta ett lexikon men jag lät det bero och fortsatte att läsa i stället.

Huvudkaraktärerna heter Gustav Sterner och Katarina Wallin. Han är en före detta kustjägarofficer och hon är en tidigare kollega till Gustav men arbetar nu som analytiker hos den militära underrättelsetjänsten. Katarina känns gedigen och autentiskt men Gustav har jag svårare att förlika mig med. Han är sedan ett antal år tillbaka inte i aktiv tjänst, men han lyckas ändå ta sig an ett otal vältränade män utan att ta särskilt stor skada av det. Vidare tycker jag att det är högst osannolikt att den svenska militären skulle acceptera att en ”föredetting” skulle stå vid rodret, inte bara vid en operation utan vid två.

Kaj Karlsson är Sveriges i dag mest framgångsrika egenutgivare, vilket jag naturligtvis glädjer mig åt. I höst kommer uppföljaren ut och jag hoppas att den kommer att vara bra mycket bättre än Operation Nordvind så att jag också kan sälla mig till hyllningskören.

Operation Nordvind på Youtube

Bokfakta:

Författare: Kaj Karlsson
Titel: Operation Nordvind
Utgivningsår: 2011
Förlag: Stella Borealis
Antal sidor: 278
Källa: Författaren
Intresse: thriller
Betyg [Rating:2/5]

 

 

 

Comments

  1. Jag har varit väldigt nyfiken på denna, men då låter jag bli att köpa den i alla fall. Kanske lånar jag den som e-bok i stället 🙂
    Monika recently posted..Bokbloggsjerka 26 – 29 juli

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: