Recension: Äppelkyrkogården av Anna Bovaller

Egentligen känner mig som värdens hycklare. Varför? Jo, för jag avslutade min recension av Svärmaren på följande vis: “I övrigt är mycket sig likt från Svinajakten men trots det känner att jag är långt ifrån färdig med Anna Bovaller och hennes alter ego (?) Petra Wester. Som tur är kan genast kasta mig över Äppelkyrkogården då den redan står och väntar i min bokhylla.”

Till saken hör att redan då hade påbörjat den tredje boken i om Petra Wester och bara några sidor in i den fick jag känslan av det absolut inte skulle vara en för mig. Och det var det inte heller. Faktum är att Äppelkyrkogården är något av det sämsta har läst på väldigt länge. Det kan tyckas något märkligt eftersom jag har varit rätt så översvallande positiv till de två föregångarna, men i själva verket är anledningen lika enkel som logisk.

Äppelkyrkogården har allt som absolut inte tycker om i en kriminalroman.

Men, låt oss ta det från början!

Petra Wester skickas på ett hemligt uppdrag till där hon ska träffa “Mr K”. Till sin hjälp har hon sin nya kollega Krisztina Lovas som har sina rötter i Ungern. Med på resan är Petras dotter Martina och redan första kvällen åker hela gänget hem till Krisztinas föräldrar för att äta middag.

Så långt allt gott och väl!

Dagen efter kidnappas emellertid Martina och därefter spårar allting ur fullständigt. Språket är många gånger bedrövligt med upprepningar som inte ens anstår en nybörjare, inre monologer finns det gott om men de för inte handlingen framåt utan fungerar snarare som en slags rekapitulation av sådant vi redan vet, intrigen som inleder boken går i stort sett upp i rök och ses aldrig till igen, en sidohistoria- utan såväl rim som reson – infinner sig och den har varken någon början eller ett egentligt slut, nya karaktär dyker upp som absolut skulle ha klarat mig utan, osv., osv.

har sagt det förr och jag säger det igen: jag fullständigt avskyr när utredarnas privatliv tar för stor plats i handlingen. En del författare kan sköta det här någorlunda snyggt men hör definitivt inte till dem.

Att den här boken över huvud taget får ett betyg kan Bovaller tacka gamla meriter för!

Bokfakta:

Författare:
Titel: Äppelkyrkogården (sponsrad länk)
Utgivningsår: 2011
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 332
Källa:
Intresse: deckare, kriminalroman
Serie: Petra Wester (del 3)
Betyg [Rating:1/5]

Comments

  1. Då får det nog vara för mig 🙂 Har inte läst något alls av Bovaller och började titta runt efter hennes böcker efter din förra recension. Men då slutar jag upp med det nu.

    • Det bästa vore kanske om du bildade dig en egen uppfattning för jag har läst en hel del bra om den här boken också 🙂

Trackbacks

  1. […] andra har skrivit om boken däribland Alkb, Bokbrus och […]

  2. […] urval andra bokbloggar som skrivit om boken är Dagens bok, Tankar från en samlares hjärna, Annikas litteratur- och kulturblogg och […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: