Recension: Skendöd av Thomas Enger

I Skendöd av Thomas Enger får vi möta journalisten Henning Juul som har varit sjukskriven i två år på grund av den skada han ådrog sig i den brand som inte bara ödelade hans hem utan som även tog hans son Jonas ifrån honom.

Av förklarliga skäl har den här händelsen satt så djupa spår i Henning Juul att han drömmer om sin sons brinnande ögon varje natt, att han inte kan förmå sig att tända en tändsticka och inte minst att han känner sig tvingad att ha inte mindre än åtta (!) brandvarnare i sin lägenhet som han byter batterier i varje (!) dag. Som grädde på moset plågas han av ett extremt dåligt samvete över att han lyckades rädda sig själv men inte sin son från lågorna.

Jag ryser när jag läser om Juuls upplevelser. Jag kan inte ens föreställa mig hur jag själv skulle reagera efter en sådan här händelse men jag kan dock med bestämdhet säga att Thomas Enger har gjort ett fantastiskt jobb med att gestalta Juul på ett sådant trovärdigt och medkännande sätt att man utan att tveka skulle göra vad som helst för att kunna sudda bort de otäcka bilderna från hans medvetande.

Just gestaltningen av Juul och hans upplevelser är bokens i särklass största styrka. Visst det är hemskt att en ung flicka stenas till döds. Lika hemskt är det att blickarna genast riktas mot hennes pojkvän Mahmoud Marhoni som med anledning av sin härkomst och tro förefaller vara den perfekte gärningsmannen i den patetiske (ni kommer att förstå varför jag kallar honom patetisk om ni läser boken) polismannen Bjarne Brogelands ögon. Därför är det glädjande att Juul inte bara upptäcker luckor i Brogelands så kallade vattentäta utredning utan att han även kan överlämna den ena ledtråden efter den andra, och det ena beviset efter det andra till honom för om inte annat tvinga honom att inse att han minsann inte är lika smart som han trodde då Juul hela tiden ligger minst två steg före honom…

Skendöd är den första delen av sex i serien om Henning Juul och då den slutar med DEN cliffhangern så kan jag knappt vänta tills jag får del två i min hand.

Bokfakta:

Författare: Thomas Enger
Titel: Skendöd (sponsrad länk)
Originalets titel: Skinndød
Utgivningsår: 2011
Förlag: Forum
Översättare: Margareta Järnebrand
Antal sidor: 344
Källa: Bibliotek
Intresse: journalistisk deckare
Serie: Henning Juul (del 1)
Betyg [Rating:3/5]

Comments

  1. Enligt O
    Twitter:
    says

    Låter som en bra bok att lägga till den nordiska listan. Tack för tipset.

  2. Spännande! En självklar bok på önskelistan till jul?

Trackbacks

  1. […] urval bokbloggar som skrivit om boken är: Bokhora, Hyllan, Deckarhuset, Annikas litteratur- och kulturblogg samt […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: