Recension: Utpressning av Lynda La Plante

Författare: Lynda La Plante
Svensk titel: Utpressning
Otiginalets titel: Cold Heart
Utgivningsår: 1998
Förlag:
Översättning:
Antal sidor: 346
Källa:
Intresse: Spänning,
Tidigare titlar utgivna i serien: Utstött & Voodoo
Genomsnittligt betyg [Rating: 4/5]

Cindy misstänks för mordet på sin man, filmproducenten Harry. Hon anlitar privatdetektiven Elaine Page som finner att många hade skäl att hata den hänsynslöse Harry. En härva där kändisfester, sex, droger o utpressning spelar huvudrollerna uppdagas.

(Sammanfattning från .com)

Varför har jag inte upptäckt Lynda La Plante tidigare?  Jag satt fullkomligt klistrad framför tv:n när tv-serien I mördarens spår gick på tv, men jag reflekterade inte över författaren bakom förrän jag Kommissarie Anna Travis hittade sin väg fram till det svenska tv-nätet. Nu går ingen med hennes namn på säker för mina giriga händer!

I boken Utpressning får man verkligen hänga med på en som heter duga. Det börjar med att Harry Nathan hittas död av sin unga fru Cindy som blir beskylld för att ligga bakom mordet. Hon bedyrar sin oskuld, men hon lyckas inte övertyga varken polisen eller hennes egen advokat. I ren desperation kontaktar hon privatdetektiven Lorraine Paige. Till en början ställer hon sig tveksam till att Cindy talar sanning, men allteftersom tiden går inser hon att Cindy nog är oskyldig trots allt. Hon kastar sig huvudstupa in i jakten på den riktiga mördaren och det blir en jakt på liv och död.

Om ni var uppmärksamma i början av den här recensionen så inser ni snabbt att Utpressning är den tredje boken i serien om Lorraine Paige. Så ja, jag har börjat med den tredje och sista boken (varför blir jag inte förvånad?) och jag rekommenderar er starkt att börja från början då en del av tjusningen försvinner om man följer mitt exempel.

Tempot håller en konstant nivå: historien rör sig hela tiden framåt och när den hettar till ordentligt, vilket den ofta, är det helt omöjligt att lägga boken ifrån sig. Jag vet inte hur många gånger jag sa till mig själv: bara ett kapitel till … och ett kapitel till … och ett till …

Lorraine Paige är en intressant som har en hel ryggsäck med livsavgörande ögonblick som hon går och bär omkring på. Hon har ett förflutet som polis och när hon fick sparken därifrån startade hon sin karriär som privatdetektiv. Hon köpte en lokal, anställde en assistent – Darren – som också är den som lyckades snärja deras första klient: Cindy Nathan.
Jobbet är ett sätt för Lorraine att hålla sig ovanför vattenytan och när allt ser som mörkast ut inträffar något som gör att hon åter kan börja tro på en ljusare framtid. Då händer det som absolut inte får hända…

Handling [Rating: 4/5]
Språk [Rating: 3/5]
Karaktärer [Rating: 4/5]
Tempo [Rating: 4/5]

Comments

 1. Hej Annika!

  Vad glad jag blev att läsa att du hittat denna bok och att du tycker om Lorraine. Hon är en karaktär som jag fortfarande efter alla dessa år har ett speciellt förhållande till. Du måste bara läsa böckerna i ordning.

  HA en underbar midsommar. Kram

  PS. Jag blev lite förvirrad när jag kom till din blogg. Jag kände inte igen mig, men du har fått det väldigt fint. DS

  • Jo, jag upptäckte det men jag förstod inte att det var en serie förrän jag lånade hem Voodoo som jag ännu inte har påbörjat. Den första i serien får jag tyvärr inte tag på 🙁

   Tack så mycket! Jag kände att jag ville ha en mycket mer stilren (och därmed också en mer ”professionell”) blogg, därav valde jag att byta riktning på temat helt och hållet. Det återstår dock en del saker att göra men det kommer allt eftersom.

   Hoppas att du får en underbar midsommar!

   Kram

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: