Sture Linnér: ett geni?

Linnér Nja, geni är väl kanske att ta i, men faktum är att han har en förmåga som inte har stött på tidigare. Först lite bakgrundsinformation:

Linnér föddes 1917 och tog sin filosofie licentiatexamen 1941. Efter det att han , två år senare, blev han docent i det grekiska språket och litteraturen. Trots att han i dag är 90 år fortsätter han att forska och böcker. Och som han gör det!

I samband med en i har läst två av hans verk: Den gyllene lyran – Archilochos, Sapfo, Pindaros och . är verkligen totalt ointresserad av och gammal litteratur. Det vill säga, i normala fall. Linnér har en fullständigt unik förmåga: nämligen att fullständigt trollbinda mig i det antika Grekland. har läst väldigt många litteraturvetenskapliga kurser när jag utbildade mig i det italienska och språket. Som alltid innehåller sådana kurser litteratur om svunna tider och författare. Det brukar i normala fall resultera i att jag sitter och gäspar och tänker på annat innan jag måste tvinga mig själv att koncentrera mig på boken jag har i handen.

Så icke, denna gång. Linnér skriver på en lättförståeligt, och framför allt, intressant sätt. Under läsningens gång väcktes frågor (som naturligtvis måste söka hitta svar på), och innan jag visste ordet av var böckerna utlästa. Istället för att rycka på axlarna eller dra en lättnades suck kände jag ett enormt behov av att lära mig ännu mer om såväl skalderna som platserna som nämns i böckerna. Magiskt!

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

%d bloggare gillar detta: