Tematrio – Vinter

temaisI dag har vi bara -3 grader här uppe i norr, och det är onormalt varmt för årstiden. Jag är inte särskilt ledsen för det, även om jag inte brukar bli särskilt deprimerad när vi har -30 eller ännu lägre. Bor man uppe i Lappland får man helt enkelt räkna med både kyla och snö. Så enkelt är det!

Av vad jag har förstått så har i stort sett hela Sverige fått känna på vad riktig kyla är, och det verkar vara  den bakomliggande orsaken till att Lyrans tematrio denna vecka handlar om just vinter.

1. Förra året upptäckte jag en helt fantastisk kanadensisk författare, och Louise PennyDead Cold utspelar sig i ett snöigt och kall Three Pines. Boken inleds med att en synnerligen otrevlig person gör entré, men som tur är har ödet en riktigt otrevlig överraskning i beredskap för henne.

2. Snöstormar och annat elände dyker upp här och var i Den kalla elden av Arnaldur Indriðason. Just i det avseendet är igenkänningsfaktorn stor, men boken lämnar mycket övrigt att önska. Här träder Erlendur ur sin roll som polis för att i stället återvända till den plats där han växte upp för att förlika sig med sin brors öde, och för att ta reda på vad som hände när den unga kvinnan Matthildur och ett gäng brittiska soldater försvann under en storm flera decennier tidigare. Historia i sin tråkigaste form …!

3. Jag är ett stort fan av Lee Childs böcker om hårdingen Jack Reacher. Tyvärr levde inte 61 hours upp till förväntningarna, men det ska mer till än så för att jag helt ska överge en solklar favorit. Jag har dock inte tagit mig så långt att jag har läst Worth dying for som inleds med att ge en tämligen avgörande tillbakablick på hur 61 Hours slutade. Torde väl vara dags att ta itu med den snart.

Comments

  1. Lee Child var det ett tag sen jag läste. Dags att återuppta bekantskapen kanske. Louise Penny vill jag läsa.

  2. Penny återstår att läsa något av och Mörkt motiv står här hemma i hyllan och väntar.
    Monika recently posted..Spänningsutmaning 2013

  3. jag gillar verkligen Louise Pennys böcker. Jag har Nådastöt i min läshög och snart är det nog dags att börja läsa den också.
    Bokbrus recently posted..Vinter

  4. Har både läst Arnaldur Indridason och Lee Child, men inte just de böckerna som du nämner.
    Lena recently posted..Tematrio – Vinter

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: