Topp-tre-böcker som bokbloggare inte vill läsa

Det här är ett gästinlägg av Ingerun Sjösvärd.

Detta inlägg är skrivet av Ingerun Syrén Sjösvärd som i vanliga fall bloggar på Boktjuven.

Nu i helgen hade Annika följande tema för hennes bokbloggsjerka:

Vilka tre böcker vill du INTE läsa och varför?

Väldigt kul tema, tycker jag och allt eftersom svaren kom in så kunde man ana en tendens. Det var nämligen ganska ofta samma böcker som kom med på listorna. Vilka var mest illa omtyckta? Och varför? Annika och jag kom överrens att jag skulle skriva ett gästinlägg om topp-tre av böckerna vi bokbloggare inte vill läsa.

Metod

För att ta reda på det så började jag med att göra en tabell där jag efter hand tog med alla böcker som fick mer än en röst. Det gjorde jag på dagen på lördagen och mitt första resultat var spännande: En bok låg lite före (Zlatan) men sedan var det helt jämnt mellan tre böcker (Min kamp,Millenium, Dags att bli smal), men efter hand gick ”50 shades” allt bättre och petade slutligen ner dessa tre till tredje-platsen. En lysande upphämtning.

Egentligen borde jag ha rapporterat löpande. Så hade ni bokbloggare inte behövt slösa bort lördagen på OS! (För det var lite uselt med uppdateringar på lördagkvällen. Faktiskt!)

Resultat

Dag för resultatet. Den överlägsna vinnaren* blev: Jag är Zlatan, två röster före Min kamp som i sin tur var två röster före ”Fifty Shades of grey”. Hurra! Hurra! Hurra! Eller vad säger man? 🙂

* Överlägsna skriver jag för att Zlatans bok låg i topp under hela röstningen.

Nummer 1: Jag är Zlatan D. Lagercrantz

Nummer 2: Fifty Shades of Grey E.L. James

Nummer 3: Min kamp K. Knausgård

Nummer 3: Dags att bli smal! K.Zytomierska

Nummer 3: Milleniumtrilogin S. Larsson

Varför ville vi bokbloggare inte läsa just de här böckerna? Jag har gått igenom svaren och försökt hitta sådana motiveringar som återkommer.

Biografier

Både Zlatan-boken och Min kamp är biografier, något som ganska många sa att de gärna skyr. Flera påpekade dessutom att de extra mycket skyr biografier av kändisar och/eller sportsmän/kvinnor, vilket dubbelt drabbar Zlatan-boken.

För hypad

Dessutom var det många bloggare som berättade att de känner sig lite ”Off” om en bok blir fööör hypad, och detta kan nog drabba alla böckerna i toppen, utom ”Dags att bli smal” som i alla fall jag aldrig märkt någon hype omkring. Det här med för mycket hype var också en anledning som återkom i motiveringar för böcker längre ner på listan.

Gillar inte personen

Ett annat argument som var lite allmängiltigt och som inte alltid uttalades helt klart var ungefär att bloggaren i fråga helt enkelt inte tyckte om den som skrivit boken alternativt den personens människosyn, det fanns med i faggorna för både Zlatans bok, Dags att bli smal och Min kamp och även bland några av dem som inte placerade sig på topp-tre.

Special 1: Osmaklig titel

Special-anledning för Min kamp som angavs av väldigt många var att de studsade på att titeln påminner om Hitlers ”Mein kampf”, vilket sågs som ett osmakligt sätt att få extra publicitet.

Special 2: För porrig?

För Fifty Shades var anledningarna förutom just det med överhypad lite mer esoteriskt uttryckta, men jag gissar att det kokar ner till att det är borderline-pornografi.

Tabell

Här kommer den slutliga totala tabellen på alla som fick mer än en röst med reservation för att jag kan ha missat något eftersom jag gjorde allt manuellt. Kolumnerna visar, i ordning, placering, bok, antal röster:

Comments

 1. Linnea
  Twitter:
  says

  Kul sammanställning! 🙂 Jag är uppriktigt förvånad över att Dödssynden/To kill a mockingbird finns med på listan. Den är ju en väldigt läsvärd och lättillgänglig modern klassiker..
  Linnea recently posted..Ge bort en bok!

 2. Jätteroligt att ni tagit er tid att göra en sammanfattning. Jag kan konstatera att två av mina tre hamnade på topplistan. Det måste betyda att jag har ganska vanlig boksmak, eller att även jag är offer för en negativ masshysteri. Hmmm.
  mimmimarie recently posted..Bokhyllrunda – U

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: