2 saker som gör att jag kan tvinga mig igenom en bok jag inte gillar

bocker_thumb.jpgFör ett tag sedan skrev jag inlägget 3 saker som får mig att sluta läsa en bok, vars huvudsakliga syfte var att förmedla vilka aspekter som absolut inte får förekomma i en bok. Inte om jag ska läsa ut den i alla fall.

I samma inlägg hintade jag också om att det finns en sak som stör min allmänna ordning när det gäller att inte slösa bort tid på en dålig bok när det finns så många som är bra.

Efter lite eftertanke har jag kommit fram till att det faktiskt handlar om två saker:

 1. recensionsexemplar
 2. böcker som författare själva har skickat till mig

Låt oss titta på dem i tur och ordning!

Recensionsexemplar

Jag blir ofta kontaktad av förlag som frågar mig om jag skulle vara intresserad av att läsa och recensera den och den boken. Tidigt i min bloggkarriär tackade jag ja till allt, men allt eftersom tiden har gått har jag blivit mycket mer restriktiv när det gäller både min och förlagens tid. Numera utforskar jag både såväl bok som författare noga innan jag bestämmer mig. Om jag gillar det jag ser och tror att jag kommer att ha behållning av boken är det en done deal.

Så tänkte jag förr

Är boken bra är alla nöjda och glada, men det har faktiskt hänt att jag har suttit med ett recensionsexemplar i handen som inte alls har motsvarat mina egna förväntningar (eller de som förlaget har försökt att förmedla till mig), och jag har med glädje lagt boken åt sidan för att i stället ta upp nästa bok ur högen.  Det var först när jag fick respons på inlägget Är det okej att inte läsa ut ett recensionsexemplar, som jag började fundera på om jag verkligen tacklade förlagen och recensionsexemplaren på rätt sätt. Osäkerheten späddes på ytterligare när jag skrev uppföljaren Är det okej att inte läsa ut ett recensionsexemplar – del 2 i vilket Annelie Eldh delade med sig av hur Bonnierförlagen tänker kring detta.

Så tänker jag nu

Numera går jag i stort sett helt på Eldhs linje, det vill säga att om ett förlag spontant skickar mig en bok gör jag som jag vill, medan jag alltid siktar på att läsa och skriva om en bok jag själv har bett om. Tillvägagångssättet jag har beskrivit ovan hamnar i någon slags gråzon, men kontentan är egentligen densamma: jag har tackat ja till en bok och då är det också min plikt som bloggare att läsa och skriva om den.

Att jag skriver ”i stort sett helt på Eldhs linje” hänger ihop med att Feministbiblioteket ledde in mig på en gyllene medelväg (tack för det förresten!) som jag kommer att använda mig av i framtiden. Nästa gång jag sitter med ett recensionsexemplar som jag känner att jag kommer att få svårigheter att ta mig igenom, kommer jag i alla fall att skriva några rader om boken där jag motiverar mitt val att inte läsa ut den.

Böcker som författare har skickat till mig

Även om det kan ta tid ibland (förlåt Ulla) så läser jag ut och skriver om alla böcker som författarna själva har skickat till mig. Jag känner en enorm respekt för alla de som har förverkligat sin dröm om att ge ut en bok, och om de sträcker ut sin hand till mig är det självklart att jag tar emot den. Jag vill dock poängtera att jag inte tackar ja till alla böcker utan att jag följer samma urvalsschema som för receensionsexemplaren ovan.

En sak prutar jag dock inte på: jag är alltid 100% ärlig i mina recensioner oavsett vem som har skickat boken till mig. Detta är oftast uppskattat, men långt ifrån alltid.

Jag vet att jag har ställt den här frågan tidigare, men jag kan inte låta bli att ställa den igen: läser du alltid ut alla böcker du påbörjar eller finns det undantag som bekräftar regeln? Om ja, vilken/vilka och varför?

 

Comments

 1. Detta är en fråga som jag också brottats med på senare tid. Men känner att böcker som jag själv bett om måste läsas klart och recenseras. Jag tycker att det är viktigt att vara ärlig och att jag motiverar min ståndpunkt. Måste erkänna att det ibland kan vara svårt att få till en motivation som är bärkraftig.
  Intressant att ta del av hur ni andra tänker.
  Ewa K recently posted..Bokbloggsjerka vecka 18

 2. Intressant! Jag är ju ganska ny inom bokbloggvärlden och har funderat en del kring rec.ex och hur jag ska göra med det. Jättebra med en sån här diskussion; känner att jag får lite tips.
  Bokdamen recently posted..Bokbloggsjerka 3 – 6 maj Resa i böckernas värld

 3. Det är bara att hålla med. Det tar emot att läsa en del böcker, men har jag bett att få dem för att recensera är det bara att bita i det sura äpplet….och sedan vara ärlig vid recenserandet!

 4. Intressant! Jag har inga problem med att inte läsa ut en bok om jag inte gillar den. Det har hänt med rec.ex som jag själv beställt också men då har jag ändå recenserat och motiverat varför jag inte läste ut.
  Jag nog bara fått en bok av författaren direkt utan att ha fått frågan innan om jag ville läsa den. Den kunde jag inte läsa ut, den var så besvärligt skriven. Jag har dock inte återkopplat detta till författaren då jag inte vill såra denne. Författaren drar säkert sin egen slutsats av att jag inte recenserar boken.
  Jag blir glad av mail från förlag med fråga om jag vill läsa en bok, men jag tackar inte alltid ja. En tackade jag dock ja till, men har inte läst ännu, och det har gått snart två månader sedan jag fick den. Det leder mig till frågan: Hur länge kan/får/bör man vänta innan man läser ett rec.ex? Om den inte har rec.datum vill säga. Vad tycker ni?
  Books ABC recently posted..Det är jag som är rookien!

  • Annika says

   Intressant fråga som jag besvarar i ett eget inlägg som publiceras i morgon. Håll utkik!

 5. Jag har aldrig läst en recensionsexemplar men jag skulle nog tvinga mig igenom hela boken om jag har tackat ja till att läsa den. Men annars så om jag läser en bok som inte faller mig i smaken så slösar jag inte min värdefulla lästid utan tar en ny bok:).

  Som boktok73 skrev så kunde det vara en bra jerkafråga:).
  Linda recently posted..Bokbloggsjerka- resa

 6. Förr har jag läst ut alla böcker jag påbörjat oavsett om jag tyckt dom var dåliga eller ej. Nu lägger jag med lätthet ifrån mig en bok som inte ger mig något, utom då recensionsex. som jag själv beställt. Dessa läser jag alltid. Men tycker jag inte boken är bra så är jag ärlig med det.
  Lena recently posted..Bokbloggsjerka 3 – 6 maj

 7. Ja, det här är ju en fråga som jag brottas med fast jag inte skrivit något eget inlägg om det.
  Jag har ett oerhört lutherskt förhållande till frågan. Att lägga ifrån mig en bok skapar väldigt mycket ångest hos mig. Det är en blandning av ”så gör man inte” och känslan av att ha missat en upplevelse. För en del böcker vänder efter rätt många sidor. De blir inte favoriter, men jag kan till slut ändå ha en behållning av dem. Och det missar jag ju om jag ger upp på sid 10…
  I fråga om recensionsexemplar så har jag kommit fram till att jag ska läsa dem som jag själv bett förlagen om och skriva något. Är det en bok som jag verkligen har svårt för blir det en personligare reflektion om varför den inte passade mig. Jag har haft två bottennapp det senaste året. I ett fall så var det personliga skäl som gjorde att jag efter ett par sidor insåg att jag skulle må så dåligt (det var en ”true-story”bok) att jag inte orkade fortsätta. Då mejlade jag förlaget och sa att jag bara inte klarade av det och de var väldigt förstående (jag hade fått den på deras initiativ).
  Kommer böckerna från förlaget utan att de ens frågat mig, ja då får de för det första ligga ett tag, det är inte säkert jag hinner läsa dem om de inte är verkligt lockande.

  Vad gäller andra böcker försöker jag lära mig att inte ens låna eller köpa sådana som jag inte tror på väldigt mycket, men det är klart niter går man alltid på.

  Har jag tackat ja till en bok av en författare så läser jag den också, men det kan dröja innan jag hinner.

  Jag försöker vara ärlig men om jag inte gillar en bok så försöker jag skriva varför JAG inte gör det, inte att ingen annan behöver gilla den. Det kan ju vara så att något som inte passar mig passar någon annan. Det behöver jag inte poängtera i en positiv recension lika hårt.
  Lottens Bokblogg recently posted..Bokbloggsjerka 3-6 maj: Böcker som inspirerar till resande

 8. Än så länge läser jag ut alla böcker jag påbörjar, vare sig det är recensionsexemplar eller ej. Annars har jag nog samma regler som du, har jag bett om den/tackat ja så läser jag den så snabbt det bara går, vilket kanske inte ens betyder samma månad, men så snart jag kan.
  Monika recently posted..”Dödssynden” av Harper Lee

 9. Jag har oerhörda problem med att lämna böcker på hälft. Dels tycker jag att alla böcker ska få sin chans och den kan ju överraska i slutet. Dels tycker jag att om jag nu har satt tid på att läsa halva boken så kan jag lika väl läsa resten för att få in den i statistiken, att det inte är ”bortkastad” tid.

  Recensionsexemplar läser jag nog i regel alltid ut. Just nu kämpar jag med ett rec.ex som jag verkligen skulle ha lust att lämna. Har läst ca halva. Men det är ett rec.ex som jag själv har begärt, så jag tycker att jag nog är skyldig förlaget att läsa ut boken.

  Samtidigt har jag börjat luta åt att inte slösa bort min dyrbara lästid på sådant jag verkligen inte gillar. Hittills har jag slutat läsa en bok… Knepig fråga 🙂 Kunde vara en bra jerkafråga!
  boktok73 recently posted..Känslornas berg och dalbana

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: