Det fanns en tid när jag alltid läste ut alla böcker jag påbörjade oavsett om de var bra ej; böckerna skulle bara läsas ut till varje pris. I dag har jag helt ändrat inställning till detta och numera har jag inga som helst problem med att lägga ifrån mig en bok som jag av en eller anledning inte gillar.
Förvandlingen skedde dock inte över en natt, utan det var en process som stegvis tog mig dit jag är i dag. Och jag är så oerhört glad över att jag till slut lyckades komma fram till insikten att jag faktiskt inte behöver plåga mig igenom böcker som jag instinktivt känner att jag inte kommer att ha någon behållning av, eller än värre, som jag retar mig på av en eller annan anledning.
I och med detta har jag frigjort tid som jag kan använda till att läsa böcker som jag verkligen vill läsa, och som jag har stor behållning av. Det är en underbar känsla även om min att-läsa-hög bara växer och växer, samtidigt som dygnet fortfarande bara har 24 timmar. Som tur är känner jag mig inte stressad över detta, utan jag njuter av varje sekund som jag har lyxen att välja och vraka bland de godbitar som står och trängs i bokhyllan och som bara väntar på att bli lästa.
(Det finns dock en sak som stör ”min allmänna ordning” när det kommer till att slänga en dålig bok över axeln. Mer om detta kommer i ett separat inlägg om ett par dagar).
Vad är det då som får mig att lägga ifrån mig en bok som jag inte gillar för att aldrig se åt den igen?
Här nedan följer en lista över saker som inte får förekomma i en bok som ska bli läst av mig:
- Undermåligt språk. Det kan handla om stavfel, upprepningar, överanvändning av adverb, grammatiska fel och särskrivningar. Hit hör även dåliga, eller direkt felaktiga, meningsuppbyggnader som gör att man måste läsa om en och samma mening flera gånger innan man begriper vad det står, eller snarare, ska stå.
- Författare som tror att läsaren är dum i huvudet och inte kan tänka själv. Som tur är stöter jag inte på den här sortens författare särskilt ofta, men när jag väl gör det växer hornen ut i pannan på mig. Jag säger ingenting om författare som kanske vill förtydliga en viss förkortning och/eller ett tekniskt uttryck som man inte kan förvänta sig att alla känner till eller ens har hört, men om de tror att de behöver översätta Caffé au lait eller förklara vad en My Little Pony är för något, har de passerat en gräns hos mig som det inte finns någon reträttväg ifrån.
- Ointressanta karaktärer. En intrig må vara hur bra som helst, men utan trovärdiga och intressanta karaktärer står den sig ändå platt. Oftast brukar jag hitta en eller ett par karaktärer i varje bok som jag tycker om, eller som jag i alla fall känner någonting för, men om jag känner att jag inte kunde bry mig mindre om vad som kommer att hända med någon av dem, då är det tack och adjö.
Listan skulle kunna göras längre, men dessa tre punkter är i särklass de vanligaste orsakerna till att jag lägger ifrån mig en bok.
Håller du med mig eller har du en annan syn på saken? Dela gärna med dig i form av en kommentar.
Vad klok du är! Tyvärr befinner jag mig fortfarande i det stadiet där varje bok ska läsas ut till varje pris! Å andra sidan stöter jag inte heller så ofta på böcker som jag ogillar eller stör mig på. Däremot finns det helt klart KANONBRA böcker och förstås mindre bra böcker, som egentligen kunde ha kvittat.
Vill även passa på att tacka dig för min bokvinst, den kom igår, gissa vem som blev glad? Tack,Tack,Tack!!! 🙂 Trevlig helg!
Carro recently posted..MIN BOKVINST!!! :))
Inte för att jag vill försöka förändra dig på något vis, men har du funderat på VARFÖR du läser ut en bok till varje pris?
Trevlig helg till dig också, men vi hörs väl i morgon när det är dags för Jerka igen? 😉
Jag håller särskilt med om punkt två! det är fruktansvärt avtändande när man som läsare blir skriven på näsan. Jag är av den skolan som tycker att det det viktigaste i en text finns i luften mellan raderna. Därför blir jag vansinnig när författare bokstaverar och beskriver för mycket.
Men jag brukar uthärda och läsa vidare ändå. Fast då handlar det inte om ”läsning” utan om studiet av konsten att skriva dåligt.
Jag håller med. Som tur är läser jag sällan böcker som är så dåliga att jag vill lägga dem ifrån mig.
Det händer inte mig heller särskilt ofta, men jag gjorde det senast i dag. Fast det hade å andra sidan ingenting att göra med de saker jag listade i det här inlägget.
Språk kanske inte får mej att sluta läsa, läser en del äldre litteratur…
Hanneles bokparadis recently posted..Veckans minsta fynd
Jag har också kommit över den där spärren och har kan nuförtiden med lätthet lägga ifrån mig en bok som inte intresserar mig.
Lena recently posted..Bokbloggsjerka 26-29 april
Jag har haft lite för lätt att lägga bort böcker som inte intresserat mig av olika anledningar, som trist handling och tråkiga karaktärer, undermåligt språk och någon form av idiotförklaring av läsaren (mestadels en del barn- o ungdomsböcker). Så jag arbetar med att försöka ge böcker en andra chans snarare, än kastar bort dem. Men uppfyller de två av de tre punkterna du nämner då går de bort i alla fall.
#1 och #2 upplever jag inte så ofta, i alla fall inte i vuxenböcker. Däremot slår det mig oroväckande ofta att förlagen uppenbarligen i många fall helt vägrar korrekturläsning av barnböcker (vilket är värre än när de missar i vuxenböcker eftersom barn lär sig via läsningen, vi vuxna vet ju förhoppningsvis ändå vad som är rätt när det gäller såväl stavning och meningsbyggnad).
#3 kan jag däremot hålla med om. Funkar inte karaktärerna så funkar inte boken.
Förr ansåg jag det vara ett nederlag att lägga ifrån mig en bok som inte var färdigläst men de känslorna har jag växt ifrån. Livet är för kort för dåliga böcker (och dåliga viner ;)). Lade senast förra veckan ifrån mig en bok med bara tre kapitel kvar. Boken har hittills varit nästan plågsamt dålig och nu får det vara nog. Anledningen till att jag ändå har läst så långt är att den har varit ensam bok i handväskan till och från jobbet några dagar.
Jag har ännu inte känt behovet att lägga ifrån mig en påbörjad bok, däremot kan jag reta mig fördärvad på sådant som punkt ett och två. Värst är nog när författaren tror att läsaren är dum i huvudet. Precis en sådan bok läser jag nu, här är det på en nivå där författaren ser sig tvungen att förklara, till exempel, att man öppnar dörren innan man går in genom den eller att man för att placera sig i en bil öppnar dörren, sätter sig och spänner fast bältet. För att inte tala om små sammanfattningar av vad som hänt, två sidor efter det har beskrivits första gången. Är det ingen som lät boken innan den gick i tryck?
Monika recently posted..En smakebit på søndag: Paganinikontraktet
Det där känner jag igen och jag skulle tro att det handlar om Paganinikontraktet, eller har jag fel?
Jag har fortfarande svårt att lägga ifrån mig en bok jag inte gillar men jag har inte kommit på vad det är som gör att jag inte står ut. Ska tänka på det nästa gång:-) Dåligt språk kan jag nog faktiskt ha överseende med om innehållet är viktigt/intressant/spännande.
Klok som en bok:-) recently posted..Adjö det ljuva livet
De tre punkterna du listar håller jag med dig om. Platta och förutsägbara karaktärer är verkligen något som kan få mig att sluta läsa en bok.
Twitter: lottensbokblogg
says
Jag har inte mognat nog 😉 För mig går det inte att lägga ifrån sig en bok. Eller jo, det går, men det ska gå väldigt långt (och är det ett recensionsexemplar som jag själv önskat läser jag ut den ändå). Jag tror det är språket som fäller avgörandet. Allt annat kan jag leva med. Eller vänta – en biografi fylld med människoförakt, det klarar jag inte heller. Men annars kan jag läsa det mesta.
Lottens Bokblogg recently posted..En smakebit på søndag – The Book of Joe
Ja, det är nog samma ingredienser som får mig att sluta läsa! Eller att intrigen inte alls är den jag förväntade mig! Det är skönt när man kommer till insikt att man faktiskt får sluta läsa en bok! Varför läsa något man inte gillar?!
Precis! Livet är på tok för kort för att slösa bort tid på fel saker.