Recension: The chalk pit av Elly Griffiths

The chalk pit

The Chalk Pit är Elly Griffiths nionde bok om Ruth Galloway och Harry Nelson och här utspelar sig en del av handlingen i tunnlar under Norwich. I en sådan påträffas några människoben som till en början tycks härstamma från en svunnen tid, men som snart visar sig ligga betydligt närmare i tiden än så. Samtidigt som de båda försöker lösa denna mordgåta utreder DS Judy Johnson fallet med en försvunnen uteliggare. Snart vävs båda utredningarna ihop till en men inte förrän ytterligare en kvinna, som har kopplingar till en av utredarna, försvinner.

Harry Nelsons är något gammaldags när det handlar om kvinnor i allmänhet, och kvinnliga chefer i synnerhet. I alla fall om chefen ifråga är hans egen. Han tolkar det som att ”God has now delivered the biggest blow of all” (s.4). Hans agg mot Jo Archer blir inte bättre av att hon tvingar honom att delta i en ”speed awerness course”. Förståeligt på ett sätt eftersom poliser inte står utanför lagen, men å andra sidan förstår jag Nelsons syn på att man inte kan fånga skurkar genom att hålla sig till hastighetsbegränsningarna. Knivig situation minst sagt.

Hans ”agg” till trots har han väldigt många kvinnor omkring sig både jobbet och på fritiden, bl.a. frun Michelle, döttrarna Rebecca och Laura och Ruth och Kate Galloway. Han har en något så när normal relation till sin familj men han är extremt överbeskyddande när det gäller Ruth och Kate (Katie). Han litar inte riktigt på att Ruth faktiskt klarar av att uppfostra henne själv i deras lilla stuga i Saltmarsh. Det är samtidigt både gulligt och irriterande. 

Hans till synes bristande respekt mot (vissa) kvinnor går här stick i stäv mot att han vägrar att kalla en kvinna som har försvunnit för uteliggare. Dessa två motpoler gör Nelson till en intressant figur som inte är alldeles lätt att analysera. Men jag ska nog knäcka honom vad det lider.

Det finns en spänning mellan Ruth Galloway och Harry Nelson som utmynnar i antagandet att de för alltid kommer att ha en bad timing. Jag uppmuntrar inte till skilsmässa men jag förespråkar inte heller ett förhållande som hålls ihop av ett gammalt plåster som kan falla av när som helst. En viss mystik och bakomliggande spänning skulle med all säkerhet försvinna, jag menar – de ”förbjudna” känslorna som flödar hos både Ruth och Harry är en av de cliffhangers som följer med i bok efter bok, men jag lider lite av att två personer som uppenbarligen hör samman inte ska få varandra. 

Den här boken handlar som sagt delvis om uteliggare och Elly tar upp ett övergripande problem med vår syn på dessa. Mer eller mindre var och en av oss går förbi uteliggare varje dag men vi ser dem inte, inte egentligen. Hur tragiskt är inte det? Det finns inga uteliggare där jag bor men i ex. Barcelona såg jag hur många som helst som låg på slitna madrasser, med kläder stela av smuts och jag försökte förstå hur de hade hamnat så snett i dagens samhälle. Så fort som vi hade korsat hörnet hade jag dock glömt dem. Är det bara jag eller är det signifikativt för så gott som var och en av oss?

Elly Griffiths besitter alla förmågor jag värdesätter hos en författare: levande och ”likable” karaktärer, fantastiska miljöbeskrivningar, lättsamt språk, precis lagom med analepser och prolepser och en och annan cliffhanger ökar läsupplevelsen ytterligare.

Jag hoppas verkligen att denna bokserie kommer att ta sig till tv-rutan. I väntan på det knåpade jag med hjälp av min dotter Nathalie ihop en egen rollista och det var ett riktigt kul projekt.

Böckerna om Ruth Galloway och Harry Nelson ska med fördel läsas i rätt ordning:

2009: Flickan under jorden (The Crossing Places, 2009)

2010: Janusstenen (The Janus Stone, 2010)

2011: Huset vid havets slut (The House at Sea’s End, 2010)

2012: Känslan av död (A Room Full of Bones, 2012)

2013: En orolig grav (Dying Fall, 2012)

2014: De utstötta (The Outcast Dead, 2014)

2015: De öde fälten (The Ghost Fields, 2015)

2016: En kvinna i blått (The Woman in Blue, 2015)

2017: Dolt i mörker (The Chalk Pit, 2017)

2018: Den mörka ängeln (The Dark Angel, 2018)

2019: En cirkel av sten (The Stone Circle, 2019)

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: