Är det okej att en karaktär byter namn från bok till film?

Jag lyckades verkligen hitta en super svår fråga till Bokbloggsjerkan den här veckan. Men inte nog med det. Jag tog den enkla vägen ut och hoppade helt enkelt min egen fråga med ursäkten att jag aldrig ser film.

Detta är dock på intet sätt en lögn; jag har aldrig varit särskilt förtjust i film men jag kan ju inte sticka under stol med att även jag har spenderat ex antal timmar framför en rulle i det förflutna.

För att lätta mitt dåliga samvete hittar ni mitt svar på denna veckas fråga i slutet av det här inlägget.

Resultat

Jag vet inte om det var frågans svårighetsgrad, eller det faktum att många är på semester just nu, som fällde avgörandet för det förhållandevis låga deltagandet i veckans jerka.

Men vad gör väl det? Ni som deltog bidrog med en hel del intressanta insikter som vi ska titta närmare på nu.

Observera att resultatet endast bottnar sig i de som har skickat en kopia av sitt svar till jerka@alkb.se!

karaktar

 

asikt

Exempel där karaktärer stryks, läggs till eller förändras både till personlighet och utseende

karaktar1

Exempel på namnbyten:

karaktar2

karaktar3

karaktar4

Diverse reflektioner

karaktar5

Innan frosten

Mitt eget exempel kommer från Innan frosten av Henning Mankell där minst en person hade förärats med ett helt annat namn i filmatiseringen av boken. Det gjorde mig lika upprörd som när filmmakarna valde att ge Solstorm ett annat slut och när de helt gjorde om en scen i Gone, Baby, Gone så att jag helt tappade bort mig i handlingen.

Jennah uppmanar oss att vi ska se en filmatisering för vad den är: En FILM, som är BASERAD på en bok. Och även om jag är väl medveten om att hon har rätt så fixar jag det helt enkelt inte. Vissa är skapta för att kunna se en älskad bok slaktas och andra är det inte. Och det är också av den anledningen, plus för att ni ska slippa läsa mitt gnäll, som jag har beslutat mig för att jag aldrig kommer att se en film som är baserad på en – i mitt tycke – bra bok igen.

 

Comments

 1. Jag tror att anledningen till att de bytte namn på sångaren i Jag saknar dig, jag saknar dig beror på att sångaren är med i bandet Ailucrash 🙂 kan vara något sådant.. men vad vet jag 😉 haha 🙂
  Elinas bokliv recently posted..The Death Cure

 2. Intressant statistik 🙂

  Själv tycker jag ju att om en film utger sig för att baseras på en bok så ska den också göra det. Vilket, bland annat, betyder att karaktärer heter samma och inga större förändringar görs, såvida de inte är nödvändiga för att överhuvudtaget kunna filma. Annars så tycker jag inte att man ska säga att filmen bygger på en bok, för då blir alla vi som läst den bara förvirrade 🙂
  Monika recently posted..Nu så…

 3. Ja jag glömde maila mitt svar, attans.
  Mia
  Mia Eggimann recently posted..Semester Öland

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: