Recension: Inherit the dead av 20 författare

inherit-the-deadDu som har följt min blogg ett tag minns kanske hur lyrisk jag var efter att ha läst No rest for the dead, skriven av inte mindre än 26 olika författare?

Två lärdomar jag drog där och då var att man inte ska avskriva någonting utan att först ha gett det en chans, och att Jonathan Santlofer är en författare att utforska närmare.

Då Santlofer hör till den stora skaran författare som ännu inte har hittat sin väg till de svenska förlagen har jag tyvärr inte hållit mitt löfte till mig själv om att läsa hans böcker med Kate McKinnon och Nate Rodriguez i huvudrollerna. Men med tanke på hur lättillgängliga böcker är nu för tiden beror detta snarare på tidsbrist än på någonting annat.

I No rest for the dead innehade Santlofer rollen som co-writer, men i Inherit the dead har han tagit steget upp till att stå som skapare och redaktör samt författare till bokens första kapitel.

Inherit the dead handlar om privatdetektiven Pericles ”Perry” Christo som anlitas av Julia Driscoll för att hitta hennes dotter Angelina ”Angel” som snart kommer att bli en mycket förmögen ung kvinna. Perry märker direkt att Julia inte delger honom hela sanningen och inte blir han klokare efter sitt möte med Angels pappa som verkar mer intresserad av knark och sprit än av att hjälpa Perry att ta reda på sanningen om försvinnandet.

Frågorna ökar ständigt i antal och det enda som Perry är helt säker på är att Angel är i stor fara och att han måste hitta henne innan den eller de som vill henne illa gör det.

Inherit the dead handlar om pengar. Mycket pengar. Med pengar följer makt, misstro, girighet och avundsjuka och om det ens finns ett uns av sanning i hur vardagen för rika människor ser ut är jag glad att jag lever ett normalt hederligt Svenssonliv.

Intrigen i Inherit the dead har i sig ingenting som jag inte har läst förut, men vad som gör den så speciell är att bokens kapitel är skrivna av motsvarande antal författare. Än mer anmärkningsvärt är att de inte har försökt anpassa sig efter en given mall utan var och en har skrivit sitt bidrag med sin egen röst och med ett alldeles lysande resultat.

Två av mina favoriter står som medförfattare till den här boken, Val McDermid och Mark Billingham, och dessutom har jag läst en eller ett par böcker av både CJ Box och John Connolly, men i övrigt är det idel nya bekantskaper och jag måste säga att min redan långa läslista har blivit än längre.

Deltagande författare är:

 1. Mark Billingham
 2. Lawrence Block
 3. CJ Box
 4. Ken Bruen
 5. Alafair Burke
 6. Stephen L. Carter
 7. Mary Higgins Clark
 8. Marcia Clark
 9. Max Allan Collins
 10. John Connolly
 11. James Grady
 12. Bryan Gruley
 13. Heather Graham
 14. Charlaine Harris
 15. Val McDermid
 16. SJ Rozan
 17. Jonathan Santlofer
 18. Dana Stabenow
 19. Lisa Unger
 20. Sarah Weinman

Det är extremt spännande att så många författare kan förenas i ett och samma skrivprojekt, eller vad säger du?

Bokfakta:

Författare: Jonathan Santlofer, Charlene Harris, Mark Billingham, m.fl.
Titel: Inherit the dead
Utgivningsår: 2013
Förlag: Simon & Schuster
Antal sidor: 224
Källa: Amazon
Intresse: thriller
Betyg [Rating:4/5]

 

 

Comments

 1. Nu blev jag riktigt sugen på den här också. Jag gillade No rest for the dead, så den här låter också som ett säkert kort.
  boktok73 recently posted..Bokrelaterade önskningar

  • Det mest imponerande med alltihop är att det är så många ”kockar” inblandade i ett och samma projekt. I like it!

 2. Jeg er helt enig i at dette må være et spennende prosjekt. Om det virkelig faktisk fungerer for leseren er det jo helt utrolig! Jeg tror jeg må sjekke ut denne (og kanskje også No Rest for the Dead). Takk for tipset!
  Lattermild recently posted..Half of a Yellow Sun – Chimamanda Ngozi Adichie

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: