Recension: Kvinnan i svart av Susan Hill

kvinnan-i-svartSusan Hills roman The Woman in Black utkom redan 1983 och den har sedan dess både blivit en teateruppsättning och en film med Daniel Radcliffe i huvudrollen:

Tack vare förlaget Modernista har den här boken fått ett nytt liv, och nu har även jag läst den här korta spökhistorien som har skrämt så många. Jag är dock inte särskilt lättskrämd av mig vilket i det här fallet kan härledas tillbaka till det faktum att jag inte tror ett uns på spöken.

Nåväl, first thing first.

I Kvinnan i svart får den unge advokaten Arthur Kipps uppdraget att gå på mrs Alice Drablows begravning för att därefter bege sig till egendomen Eel Marsch för att reda ut det dödsbo som hon har lämnat efter sig. Redan på begravningen visar sig kvinnan i svart och därefter är hon ständigt vid Kipps sida.

Onaturliga ljud, svårförklarade fenomen och naturligtvis kvinnan i svart gör allt för att jaga iväg Kipps från egendomen, men han är envis och fast besluten att fullgöra sitt uppdrag för att på så sätt kunna stiga i graderna hos chefen mr Bentley.

Man skulle kunna tro att den här boken inte alls skulle passa mig,  men även om jag himlade med ögonen varje gång något spökligt hände var jag helt hänförd av någonting helt annat, nämligen miljön.

CrythiWoman in Black Analysis Location GCSEn Gifford är en fiktiv plats, där naturens element smälter samman med det isolerade huset Eel Marsch och
begravningsplatsen som befinner sig alldeles runt hörnet.

Jag skulle ge nästan vad som helst för att själv kunna ta plats på droskan (trots att jag är allergisk mot hästar) som via de nio livens broväg skulle köra mig fram till huset.

Väl där skulle jag låta dimman omsluta mig och därefter skulle min resa i denna nervkittlande miljö ta sin början.

Underbart!

Ljudboken finns på Youtube:

Kvinnan i svart platsar i helgens jerka som handlar om korta böcker. Jag måste dock tillstå att kort inte är detsamma som snabbläst i det här fallet; det händer för lite för det, men den här boken är i alla fall den tunnaste boken i min bokhylla.

Andra som har bloggar om boken hittar du här.

Bokfakta:

Författare: Susan Hill
Titel: Kvinnan i svart
Utgivningsår: 2013
Förlag: Modernista
Antal sidor: 140
Källa: Förlaget
Betyg [Rating:3/5]

Comments

 1. jag började läsa om och av John Clare (1793-1864) som advokaten Arthur Kipps ur mrs Drablows bokhylla. Filmen inte lika bra som boken.
  Hanneles bokparadis recently posted..Dan Andersson i gott sällskap med Sophie Elkan

 2. Jag såg filmen och blev inte så väldans skrämd men gillade hur storyn var upplagd. Hade nog föredragit boken tror jag.

 3. Efter att ha tittat på filmtrailern ovan, ryyys, så tror jag den går bort för mig även om du skriver att den inte är så hemsk.
  Helena, MsHisingen recently posted..Smakebit på søndag: Under the Dome

  • Annika says

   Allt beror så klart på vad man jämför med men det finns deckare/thrillers som är bra mycket mer skrämmande än den här. Barn 44 är ett sådant exempel.

 4. Den här var alldeles lagom skrämmande i min smak och jag tycker att författaren har ett fantastiskt språk.
  Lena recently posted..Månadssammanfattning Maj

  • Annika says

   Jag var så hänförd av miljön att jag inte kunde tänka på något annat. Berättande när det är som allra bäst, om man bortser från det spökliga då förstås 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: