Recension: Vyssan lull av Carin Gerhardsen

Vyssan lull är den tredje boken i Carin Gerhardsens Hammarbyserie

Tre människor, varav två små barn, mördas brutalt i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Ett fotavtryck i blodet och en grön tröja är de enda ledtrådarna som polisen med Conny Sjöberg i spetsen har att gå efter.

I ett första skede riktas misstankarna mot barnens far, tillika kvinnans lagvigde man, Christer Larsson. Det visar sig dock ganska snabbt att han inte är den som polisen söker och de vänder blickarna åt annat håll.

Utredningen tar en dramatisk vändning när Hamad får upp ett spår som leder till Einar Eriksson, en kollega till Sjöberg och hans team. Ju mer de gräver, desto tydligare framträder bilden av Eriksson som en potentiell misstänkt då han har starka kopplingar till mordoffren.

Tvivlet gnager i Sjöberg, men samtidigt kan han inte blunda för bevisen som stirrar honom i ögonen. Fallet försvåras ytterligare av att Eriksson verkar ha försvunnit. Ingen har sett till honom sedan tiden för morden och hans bil står parkerad utanför hans bostad.

Då polisen inte lyckas hitta svaren i samtiden gör de avstamp i Erikssons förflutna och det är först då som den fruktansvärda sanningen kommer fram i ljuset.

I Vyssan lull växlar berättarperspektivet i en aldrig sinande ström. Vi är ömsom i huvudintrigen, ömsom i huvudkaraktärernas, milt sagt, tilltrasslade liv. Vi är ömsom i nutid, ömsom i dåtid. För varje gång som perspektivet växlar tilldelas man en liten liten bit av pusslet. För varje pusselbit man får ökar spänningen. För varje gång som spänningen stegras inträffar något som gör att man åter igen hålls på halster. Och med det har ordet bladvändare fått en ny dimension.

Sådant här berättande kräver sin författare och jag tycker att Carin Gerhardsen löser uppgiften på ett föredömligt sätt. Med Vyssan lull tar hon hissen ända upp till tronen där hon numera kan titulera sig som  Sveriges nya deckardrottning.

<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-<-

Bokfakta

Författare: Carin Gerhardsen
Utgivningsår: 2010
Förlag: Ordfront förlag
Antal sidor: 296
[Rating: 4.5/5]

Comments

  1. Jag är ju med i din utmaning Läs boken se filmen. Skrev ett inlägg för ett tag sedan om en bok som jag läst och sedan sett filmen. Har visst glömt att skicka länken till dig. Här är den iaf http://hellrebarfotaanboklos.blogspot.com/2010/04/skitknapp-trio.html

    Förresten så har jag fixat så det går att följa mig på twitter. Var tvungen att hämta en ny widgetkod. Ska funka att komma till min sida nu om du går in på min blogg. 🙂

Trackbacks

  1. […] bok om dagen sträckläste, Johanna Ö på Bokhora och hennes föräldrar gillar mycket, Annika på ALKB kallar Gerhardsen för Sveriges nya […]

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: