Underbar debut av Kristina Ohlsson

: Kristina Ohlsson
Titel: Askungar
Utgivningsår: 2009
Förlag: Piratförlaget
Antal sidor: 398
Källa: Bibliotek
Intresse: Kriminalroman
Genomsnittligt betyg: [rating:4.75/5]

Lilla Lilian försvinner spårlöst så fort x2000 tåget från Göteborg anländer till Centralen i Stockholm. I ett tidigt skede av utredningen får polisen reda på att flickans pappa upprepade gånger har blivit anmäld men aldrig dömd för misshandel på flickans mamma. Blickarna riktas genast mot honom men trots att alla resurser läggs på att hitta honom är han som uppslukad av jorden.

En ung kvinna ligger och trycker i en lägenhet livrädd för att hennes plågoande ska upptäcka var hon finns. När hon hör nyheten om Lilian på tv vet hon direkt vem som ligger bakom och hon ringer ett samtal precis innan hon packar sin resväska för att åter ta till flykten.

Få vittnen och inget uppenbart motiv gör att polisen står helt handfallen inför uppgiften. Då försvinner ytterligare en flicka. Nu krävs det att samtliga som jobbar med fallet gör sitt allra yttersta för att hinna stoppa mördaren innan fler liv går till spillo.

Jag säger bara WOW! Det här bland det bästa jag har läst på länge. I bästa Stephen King anda trissar Kristina Ohlsson upp spänningen så till den milda grad att sidorna till slut bläddrar sig själv. Perspektivet förflyttas hela tiden från den ena personen till den andra vilket innebär en hel ocean med cliffhangers innan hela paketet snyggt och pydligt knyts samman på slutet.

Så gjorde Stephen King i Det och jag slukade de 1000 plus sidorna i ett nafs. Askungar är långt ifrån en lika stor tegelsten men effekten är densamma. Jag ska inte sträcka mig så långt som att säga att den är ett mästerverk men det är bra nära.

Karaktärerna är briljant tecknade. Det är inte svårt att känna sympati för Fredrika Bergman som varje dag får veta att hon har klampat in på ett manligt territorium. Men hon kämpar oförtrutet vidare och såväl Alex Recht och Peder Rydh tvingas till slut inse att hon är en tillgång TROTS att hon är akademiker.

Jag kämpade boken igenom med en stor ovilja mot framför allt Rydh som svassade för chefen och viftade på svansen så fort han fick beröm. Hans illa dolda avundsjuka när Fredrika skickades ut på uppdrag som han tyckte han var mer lämpad för undgick mig inte heller. Men även han visade sig vara mänsklig till slut.

Jag vill ha mer mer mer! Glädjande nog släpper Ohlsson Tusenskönor den 18 augusti och då tänker jag stå först i kön.

Läs den!

Handling [rating: 5/5]
Språk [rating: 4/5]
Karaktärer [rating: 5/5]
Tempo [rating: 5/5]

Comments

 1. Mycket spännande!
  Dante recently posted..Välgörenhet med en twist

 2. Hej

  Tack för tipset! Nej jag har inte läst nåt av henne men jag skall hålla utkik.
  Ang operativsystem….det var jätteenkelt att uppgradera från Vista till Windows 7. XP sjunger trots allt på sista versen.

  • Jo det är i och för sig sant men jag har hört att Windows 7 inte är så himla bra det heller.
   Nåväl, jag ska tänka på saken men Vista vill jag i vilket fall som helst inte fortsätta med.

   Förresten: jag är ingen hejare på det här med datorer (förutom att använda dem :-)). Hur uppgraderar man från ett operativsystem till ett annat? Formatering och installering, eller?

 3. Åh lyckliga du!! 🙂

 4. Jag gillade också den här, mycket bra! Tusenskönor ligger och väntar här hemma… 🙂

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: