Andrea Camilleri släpper nytt

200px-Andrea_CamilleriNär jag läste att Andrea Camilleri – skaparen till kommissarie Montalbano – har skrivit en ny roman blev jag alldeles varm i hjärtat. Jag formligen avgudar den här italienska författaren.

För en tid sedan gick det en dokumentär om Camilleri på tv. Han är en riktig mysfarbror som verkligen sätter skrivandet och familjen i fokus. I dokumentären berättade han att inte har några som helst problem att skriva även om hans barnbarn stojade omkring i rummet. Bara det är fantastiskt tycker jag: jag har inga problem att skriva om jag lyssnar på musik (gärna på hög volym) eller radio, men jag klarar definitivt inte av att koncentrera mig på att skriva om det är mycket liv och rörelse omkring mig.

Hans nya bok har fått den engelska titeln The Wings of Sphinx. När den kommer ut på svenska har jag i dagsläget ingen uppgift om, men lita på att jag tänker läsa den. Naturligtvis kommer jag även att se den på tv när den tiden kommer. Jag skulle mer än gärna läsa den på originalspråket, men vis efter två bokköp sedan tidigare så är det nog bäst att vänta på översättningen. Han skriver nämligen i mångt och mycket på dialekt och även om jag förstår sammanhanget tar det ganska lång tid när jag först måste läsa dialekten, översätta den till italienska för att sedan översätta den till svenska. Men det gör ingenting, jag avgudar honom ändå.

Kommissarie Montalbano då? Ja, jag vet i alla fall inte av någon annan polis med hans humor, kroppsspråk som är full av yviga gester. Att han dessutom är snygg gör ju ingenting. Eller vad säger ni?
Luca_Zingaretti
Luca Zingharetti

CatarellaDen karaktär som ger mig mest glädje är nog ändå den förvirrade polisen Catarella. Ibland när han är i farten ligger jag i soffan och vrider mig i skratt. Han tappar saker, slänger upp dörrar (ibland flera gånger under samma film), gestikulerar vilt och blir glad för den minsta uppmärksamhet han får. Om det hade varit i verkliga livet hade han fått sparken för länge sedan, men i fiktionens värld får han tack och lov vara kvar för att förgylla livet för sina åskådare.

Om ni mot all förmodan inte har sett något avsnitt av Kommissarie Montalbano uppmanar jag er att göra det. Jag har sett många avsnitt fler gånger och jag skulle kunna se vissa av dem många gånger till.

Till sist en påminnelse: ni glömmer väl inte att anmäla er till min nya stora utlottning?

Speak Your Mind

*

CommentLuv badge

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: